SlovenijaGospodarstvo

Šircelj napovedal pogovore o fiskalni politiki in pravilih tudi med slovenskim predsedovanjem

Minister za finance Andrej Šircelj je na razpravi o izzivih evrskega območja v organizaciji Banke Slovenije za jesen tudi v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU napovedal pogovore o fiskalni politiki in tudi fiskalnih pravilih. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle pa je izpostavil napredek v pripravah na možno uvedbo digitalnega evra.

Ekonomist Mojmir Mrak je v pogovoru, ki ga je Banka Slovenije danes v Ljubljani organizirala v okviru razprav o prihodnosti Evrope in ob pričetku predsedovanja Slovenije Svetu EU, ocenil, da je slovensko gospodarstvo covidno krizo solidno prestalo. Slovenija se je odzvala podobno kot druge države, pod črto so bili ukrepi odzivanja na krizo korektni, jasno pa je, da so bili povsod fiskalno precej dragi, je ocenil.

Generalno gledano je po njegovih besedah naša prihodnost v naslednjih dveh do treh letih močno odvisna od tega, kaj se bo dogajalo v EU in evroobmočju kot celoti. Ob gospodarski rasti, ki jo imamo, se postavlja vprašanje, kako iz teh specifičnih ukrepov, ki jih vodi centralna banka, iziti. Pomembno bo, kaj bomo naredili na fiskalni strani, je dejal Mrak in dodal, da razprave o tem, kako bomo servisirali nastali dolg, že potekajo.

Sicer pa meni, da je danes več ali manj vsem jasno, da ko se bomo vrnili na fiskalna pravila, se verjetno na takšna pravila, kot trenutno veljajo, ne moremo vrniti, ker so nerealna. Mrak zato pričakuje veliko razprav o tem, kako pravila spremeniti. “To bo eden ključnih izzivov,” je dodal ekonomist, ki se strinja z guvernerjem slovaške centralne banke Petrom Kažimirjem, ki je prav tako sodeloval v razpravi, da bo to zelo politična tema.

Minister za finance Šircelj je pojasnil, da se ministri o fiskalnih pravilih pogovarjajo, in napovedal nadaljnje pogovore o fiskalni politiki tudi med slovenskim predsedovanjem Svetu EU.

Dejal je, da so že naredili osnutek načrta za neformalni sestanek sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN), ki bo skupaj z guvernerji v Sloveniji v drugem tednu septembra, na dnevnem redu pa bo po Šircljevih besedah tudi tema o fiskalni politiki.

Slovensko predsedstvo je glede tega pripravljeno in gre v smeri odprtja tistih vprašanjih, ki jih ne le gospodarstvo, ampak tudi strokovnjaki zaznavajo, je dejal minister. Eno od vprašanj namreč je, kako dejansko priti na normalno poslovanje, je opisal in izpostavil še, da mednarodne ustanove in stroka poudarjajo postopnost ukrepov, in ne šoka. Je pa že določeno, da za leto 2022 obstoječa fiskalna pravila ne bodo začela veljati.

V razpravi so se dotaknili tudi digitalnega evra, v zvezi s katerim je minister Šircelj poudaril, da ne gre za novo valuto, ampak za digitalno uporabo obstoječe valute. Guverner Banke Slovenije Vasle je zavrnil namige, da je glede digitalnega evra Evropska centralna banka počasna in ne dovolj aktivna. Nasprotno, ocenil je, da so zelo hitro pristopili k razmisleku o implementaciji tehnoloških rešitev, ki so na mizi.

Pojasnil je, da so se ravno ta teden na ravni guvernerjev odločili, da začnejo s projektom proučitve možne vpeljave digitalnega evra. Projekt bo trajal naslednji dve leti, je napovedal Vasle in poudaril, da gre za pionirske koncepte. Da gre za zelo resen projekt in da so že naredili velik korak na tem področju, je dodal tudi guverner slovaške centralne banke.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button