Sindikati nezadovoljni s pogajanji o osmem protikoronskem zakonu

V sindikalnih centralah so nezadovoljni s potekom pogajanj o osmem protikoronskem zakonu, ki so jih z vlado začeli danes. Kot so navedli, vladni predstavniki nimajo mandata, da se o predlogih socialnih partnerjev uskladijo. Po predlogu sindikatov, da pogajanja nadaljujejo po pridobitvi mandata, je vladna stan postopek do nadaljnjega prekinila.

 

Reprezentativne sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), in predstavniki vlade so za pogajalsko mizo sedli danes zjutraj, a se je že uvodoma izkazalo, da v vladni pogajalski skupini ni nobenega od ministrov, niti ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja kot nosilca osmega protikoronskega zakona, so sindikati zapisali v sporočilu za javnost.

Izpostavili so, da so vladi že vnaprej pisno posredovali svoje predloge in pričakovanja, a vladni predstavniki v pogajalski skupini danes niso imeli mandata za usklajevanje predlogov socialnih partnerjev.

Glavni pogajalec vladne strani, državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič, je po navedbah sindikalnih central jasno povedal, da imajo glede predlogov socialnih partnerjev vladni predstavniki izključno mandat, da jih evidentirajo, slišijo in zapišejo, nimajo pa mandata, da se o predlogih tudi uskladijo.

“Ker vladna stran ni zagotovila enega od temeljnih pogojev, da bi bilo mogoče voditi pogajanja, je sindikalna stran predlagala, da pogajanja nadaljujejo takoj, ko bodo vladni predstavniki mandat za pogajanja pridobili, pri čemer smo poudarili, da smo se pripravljeni pogajati nemudoma, ko bo mandat za pogajanja zagotovljen,” so še zapisali sindikati. Dodali so, da je vladna stran na podlagi tega predloga pogajanja do nadaljnjega prekinila.

V reprezentativnih sindikalnih centralah sicer predlog osmega protikoronskega zakona razumejo tudi kot popravni izpit sedmega.

“Tudi zato se predlogi sindikalnih central za vključitev v osmi protikoronski zakon nanašajo predvsem na predloge, ki omejujejo širjenje epidemije, odpravljajo neutemeljeno neenakost med zaposlenimi, odpravljajo težave pri izvajanju določb sedmega protikoronskega zakona v praksi in odpravljajo nepremišljene in škodljive rešitve, ki so bile v sedmem protikoronskem zakonu sprejete brez socialnega dialoga,” so dodali.

Kot pomembno vprašanje se po besedah sindikatov postavlja tudi način in pogoji subvencioniranja dviga minimalne plače in posledice tega ukrepa za blagajne socialnih zavarovanj.

“V reprezentativnih sindikalnih centralah pričakujemo, da bo vladna stran zagotovila pogoje za kakovostna pogajanja enakopravnih partnerjev in smo pri takšnih pogajanji tudi vselej pripravljeni sodelovati. Nismo pa pripravljeni več biti statisti za to, da bi se vlada glede postopka sprejemanja osmega protikoronskega zakona lahko sklicevala na socialni dialog, ki to dejansko ni,” so jasni.

Source
STA
Back to top button