SlovenijaKultura

Sindikati in združenja pozvali k reševanju glasbene industrije pri avtorskih pravicah

Trije sindikati in tri združenja so danes vlado, ministre, državne sekretarje, vodje poslanskih skupin in druge odločevalce pozvali k reševanju glasbene industrije na področju avtorskih pravic. Predlagali so, da bi deveti protikoronski paket vseboval začasni ukrep, po katerem bi zagotovili sredstva za izpad prihodkov kolektivnih organizacij.

Kot predlagajo, bi kolektivnim organizacijam, ki upravljajo z avtorsko in sorodnimi pravicami v Sloveniji, iz proračuna zagotovili sredstva, s katerimi bi pokrili razliko, ki je nastala med letoma 2019 in 2020 pri nadomestilih za javno predvajanje fonogramov. Razlika je nastala zaradi izpada dohodkov v lanskem letu kot posledice epidemije covida-19. S tem bi po njihovem prepričanju vsaj nekoliko omilili stisko slovenske glasbene industrije.

Ker so bile zaradi ukrepov za preprečevanje okužb dejavnosti zaustavljene, poslovni subjekti, kot so fitnes centri, frizerski saloni, gostinski obrati, določene trgovine, hoteli, kopališča, diskoteke in plesne šole pa so delovali omejeno, so škodo utrpeli tudi imetniki avtorskih pravic, v tem primeru izvajalci in proizvajalci fonogramov. Pri teh subjektih se namreč fonogrami ne predvajajo, kolektivna organizacija IPF pa jim ne more zaračunati uporabe glasbe.

Lani so prihodki od javnega predvajanja glasbe v teh dejavnostih upadli za več kot milijon evrov, in sicer v primeru uporabe fonogramov pri poslovni dejavnosti za nekaj več kot 700.000 evrov glede na leto 2019, v primeru enkratne uporabe fonogramov na dogodkih in prireditvah pa za dobrih 300.000 evrov, piše v pozivu.

Zaradi tega bo izvajalcem in proizvajalcem fonogramov v letošnjem letu razdeljenih dober milijonov evrov sredstev manj kot v preteklem letu. To bo pomenilo dodatni padec prihodkov za imetnike pravic oziroma ustvarjalce, ki so že tako prizadeti, ker ne morejo izvajati svoje primarne dejavnosti – koncertov, še piše v pozivu.

Pripravili so ga Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa in Zveza sindikatov vseh glasbenikov Slovenije ter Gospodarsko interesno združenje za zaščito interesov glasbenih založnikov, Združenje fonogramske industrije Slovenije in IPF.

Source
sta.si
Back to top button