Sindikati dodatek za najbolj izpostavljene v epidemiji zahtevajo tudi za zaposlene v laboratorijih

Sindikati v zdravstvu Pergam skupaj s sindikatom laboratorijske medicine in Sindikatom kliničnega centra Ljubljana opozarjajo, da je nesprejemljivo, da zaposleni v laboratorijih, ki opravljajo tudi analize vzorcev okuženih z novim koronavirusom, niso upravičeni do dodatka, ki sicer med epidemijo pripada najbolj izpostavljenim v javnem sektorju.

 

Peti protikoronski zakon je predvidel poseben dodatek za zaposlene v mreži javne službe v zdravstvu in socialnem varstvu, ki neposredno delajo z bolniki oz. uporabniki socialnovarstvenih storitev, pri katerih obstaja sum na okužbo oz. je ta potrjena. S sedmim protikoronskim zakonom je bil dodatek v tak dodatek predviden še za zaposlene v teh dveh dejavnostih iz plačne skupine J, ki so v času epidemije pri svojem delu nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oz. prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije.

Kot opozarjajo v omenjenih sindikatih, je nesprejemljivo, da do takšnega dodatka niso upravičeni tudi zaposleni v laboratorijih, ki delujejo v okviru javnih zdravstvenih zavodov. V današnjem sporočilu za javnost izpostavljajo, da ti ves čas epidemije izvajajo analize odvzetih vzorcev testiranj na novi koronavirus ter drugih vzorcev okuženih in pri tem neposredno prihajajo v stik s kužnim materialom oziroma materialom, pri katerem obstaja sum na novi koronavirus.

Ob pa se je, kot dodajajo, v času epidemije obseg dela v laboratorijih ob nespremenjenem številu zaposlenih večkratno povečal, zlasti se je tudi povečalo število samoplačniških preiskav, ki so posledica manjšega števila napotitev k specialistom. “Obremenitve zaposlenih so posledično nečloveške in ne samo kot posledica odsotnosti zaradi odrejenih karanten, temveč tudi obolelosti, predvsem pa izgorelosti,” so zapisali.

Zato zahtevajo, da se z osmim protikoronskim zakonom zaposlene v laboratorijih izenači z ostalimi skupinami zaposlenih v zdravstvu, ki so upravičene do omenjenega dodatka.

Dodajajo, da poleg tega prihajajo s strani nekaterih delodajalcev informacije, da bodo zaposlenim naložili vračanje izplačanega dodatka, če od ministrstva za zdravje ne bodo prejeli povrnjenih sredstev za že izplačane dodatke. “Takšno ravnanje je skrajno sprevrženo in obsojanja vredno, saj se navedeno že dogaja v največji zdravstveni ustanovi v Republiki Sloveniji (Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana),” so še navedli.

Če laboratorijski delavci v osmem protikoronskem zakonu ne bodo izenačeni z ostalimi izpostavljenimi delavci v zdravstvu in dodani med upravičence do omenjenega dodatka ter bodo delodajalci od zaposlenih terjali vračilo izplačanih dodatkov, pa napovedujejo, da bodo začeli z zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti zaposlenih v laboratorijski dejavnosti in širše.

Na UKC Ljubljana so pojasnili, da pogovori glede njihovega zahtevka za sredstva za izplačilo dodatkov z ministrstvom za zdravje potekajo. Dodatke izplačujejo sproti, zadnje izplačilo je bilo 22. januarja za december. Informacija, da bo UKC zaradi zavrnitve zahteval povračilo že izplačanih dodatkov od zaposlenih, pa ne drži, so še navedli za STA.

Source
STA
Back to top button