Sindikat upokojencev Slovenije zahteva izredno 3,5-odstotno uskladitev pokojnin

Sindikat upokojencev Slovenije je vlado v javnem pismu opozoril, da so z izredno uskladitvijo pokojnin za dva odstotka dobili le manjši del tistega, kar jim je bilo v času prejšnje gospodarske krize odvzeto z zakonom o uravnoteženju javnih financ. Vlado so pozvali, da pokojnine izredno uskladi za 3,5 odstotka.

 

Kot so ob tem pojasnili v pismu je po dvanajstih letih že čas, da upokojenci, ki jih je prizadela tudi kriza zaradi epidemije covida-19, nehajo plačevati za izhod iz prejšnje krize. “Zahtevamo, da nam vlada popravi krivico, ki nam jo je storila, saj že od sprejema zakona za uravnoteženje javnih financ prejemamo nižje pokojnine, kot so nam bile odmerjene po sistemskem zakonu,” so dodali.

V sindikatu nasprotujejo izjavam v DZ, da vlada upokojencem deli bombončke, saj decembrska 2-odstotna uskladitev pokojnin predstavlja le del v prejšnji krizi odvzetih sredstev. Poleg tega 2,5 odstotna uskladitev pokojnin januarja naslednje leto upokojencem pripada po sistemskem zakonu.

Sindikat od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričakuje, da bo takoj v začetku leta objavilo analizo učinkovanja sprememb zakona o pokojninsko invalidskem zavarovanju, ki je z mnogimi spremembami vplival na neenakopraven položaj upokojencev.

Pričakujejo tudi, “da bodo v analizi izračunani in javno objavljeni podatki, koliko evrov je upokojenec s povprečno pokojnino, ki jo je prejel januarja 2008, do konca leta 2020 prispeval za izhod iz krize leta 2008 (za koliko pokojnine je bil v tem obdobju prikrajšan) zaradi škandalozno in krivično napisanega zakona o uravnoteženju javnih financ”.

Kot so še dodali, je sindikat upokojencev predlagal, da bi s sedmim protikoronskim paketom ukrepov pomagali tudi samskim upokojencem, ki prejemajo nižje pokojnine od 814 evrov. “Nesprejemljivo je namreč, da samske upokojenke in upokojenci ter vdove in vdovci po smrti partnerja s svojimi pošteno zasluženimi pokojninami ne morejo več dostojno živeti, temveč so pahnjeni v revščino,” so sporočili iz sindikata.

Source
STA
Back to top button