Sindikat upokojencev ministra poziva k zvišanju minimalne postavke za občasno delo

Sindikat upokojencev Slovenije je ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Ciglerja Kralja pozval, da v odredbi, ki bo veljala od 1. marca 2021 naprej, zviša urno postavko za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev. Podobno kot študentje rast minimalne postavke za delo pričakujejo zaradi rasti minimalne plače.

Sindikat upokojencev je ministra spomnil, da z 28. februarjem preneha veljati odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo. Z odredbo je bilo določeno, da urna postavka ne sme biti nižja od 5,05 evra, višina dohodka za opravljeno začasno delo ali občasno delo pa v seštevku v koledarskem letu ne sme presegati 7562,47 evra.

Skladno z zvišanjem minimalne plače pričakujejo, da bo minister v uredbi, ki bo veljala od 1. marca, zvišal urno postavko za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev, ki ne sme biti nižja od 5,89 evra bruto oz. 4,97 evrov neto, kar je predlagano tudi za študentsko delo. Istočasno je potrebno uskladiti tudi mesečni oz. trimesečni in letni znesek.

“Upokojenci in upokojenke si z občasnim oz. začasnim delom zagotavljajo dodatni dohodek ob sramotno nizkih pokojninah, da lahko vsaj do neke mere poplačajo izdatke za nujne potrebe. Nesprejemljivo bi bilo, da bi z nižjo urno postavko za občasno delo upokojenk in upokojencev izkoriščali njihov težak položaj ter da bi s tem povzročali tudi nelojalno konkurenco ostalim oblikam dodatnega dela,” so poudarili v sindikatu.

Source
STA
Back to top button