SlovenijaGospodarstvo

Sindikat poziva k 100-odstotnemu nadomestilu za okužene poštne delavce

Sindikat poštnih delavcev je danes pozval k 100-odstotnemu nadomestilu plače za delavce, ki zaradi okužbe s covidom-19 izostanejo z dela. Če jim vlada in uprava Pošte Slovenije ne bosta prisluhnili, bodo ljudje namesto vročanja lahko pričakovali zgolj obvestila o prispeli pošiljki, so navedli.

Zaposleni na pošti se dnevno srečujejo s strankami, kar predstavlja potencialni rizični stik in vnos virusa v širše delovno okolje, so opozorili v sindikatu poštnih delavcev. Sindikat je seznanjen s primeri več kot deset pošt, kjer je sočasno za covidom-19 zbolelo večje število zaposlenih, pri čemer delodajalec delavcem ni priznal 100-odstotnega nadomestila.

Delodajalec pri določitvi nadomestila sledi mnenju zasebnega podjetja s področja medicine dela, na podlagi katerega je za priznanje 100-odstotnega bolniškega nadomestila potrebno dokazati, da gre za obolenje, ki je neposredno in izključno posledica naključja ali višje sile med opravljanjem dela, so pojasnili. Avtorji mnenja pa se ob tem sklicujejo na stališče ministrstva za zdravje, po katerem okužbe s covidom-19 ni mogoče neposredno in izključno povezovati z opravljanjem dela.

V sindikatu na tako argumentacijo ne pristajajo, “saj imajo vsi zaposleni v katerem koli poklicu svoja zasebna življenja in se po delu vračajo domov, hodijo v trgovino in podobno”, tudi zaposleni v dejavnostih, ki jim je s sedmim protikoronskim zakonom zagotovljeno 100-odstotno nadomestilo.

“Če vlada in uprava Pošte Slovenije ne bosta prisluhnili potrebam delavcev, bomo sami primorani delavce pozvali k varnemu opravljanju dela, kar pomeni tudi prenehanje kontaktnega vročanja pisem in pošiljk. V praksi to pomeni, da bodo ljudje dobili zgolj obvestilo o prispeli pošiljki,” so zapisali.

Ponovno so opozorili, da so zaposleni poštni delavci že tako preobremenjeni, “tudi zaradi ignorance politike, ki ni našla posluha za spremembo zakonodaje glede obveznih storitev, ki jih Pošta Slovenije mora opravljati, ob hkratnem vsakoletnem pričakovanju lastnika – države po dobičku podjetja”.

Navedli so še, da so obremenitve delavce, ki čutijo blažje simptome bolezni, postavijo v nezavidljiv položaj. Vsaka bolniška odsotnost namreč pomeni večjo dodatno obremenitev za njegove sodelavce, obenem pa lahko pričakujejo še nižje nadomestilo, kar predstavlja pomembno finančno destimulacijo.

“V sindikatu poštnih delavcev pozivamo odločevalce, da v osmem protikoronskem zakonu zagotovijo 100-odstotno nadomestilo za bolniško odsotnost v primeru okužbe delavcev z novim koronavirusom in s tem zagotovijo zaščito delavcev pred širjenjem okužb v delovnih okoljih. V času epidemije smo vsi delavci izpostavljeni tveganju pred okužbo, a smo z izjemo delavcev v zdravstvu in socialnem varstvu, pri nadomestilu ostali zapostavljeni,” so sklenili.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button