SlovenijaGospodarstvo

Sindikat poštnih delavcev lastniku očita, da pozablja na njihove zaposlene

Sindikat poštnih delavcev, eden od dveh reprezentativnih sindikatov na Pošti Slovenije, je na vlado naslovil odprto pismo, v katerem opozarja na to, da je lastnik na zaposlene pozabil kljub temu, da so bili v letu epidemije vselej v prvih vrstah izpostavljenosti. Poslovodstvo družbe pa zatrjuje, da ves čas pelje socialni dialog.

“Od lastnikov v vsem tem času nismo dobili ničesar. Na nas so pozabili tudi pri določanju kritične infrastrukture. V odlokih nismo bili nikoli deležni nobene spodbude za naša prizadevanja, omenjeni smo bili le kot tisti, ki morajo delati ne glede na zaprtje,” so zapisali v sindikatu in dodali, da številne okužbe med njimi pričajo o tem, da v epidemiji niso bili nič manj izpostavljeni tveganju okužbe od vseh poklicev, ki so jim pripadli vsi dodatki.

Kot so dodali, so vedno znova morali povzdigniti glas za svoje pravice, med drugim so si sami morali izboriti 100-odstotno nadomestilo za okužene sodelavce, pa tudi dodatka za poslovno uspešnost in za povečan obseg dela.

Na upravo družbe so naslovili tudi zahteve, ki se nanašajo na ustreznost razmerja med njihovimi delovnimi obveznostmi in pravicami. Prepričani so namreč, da ne morejo pristati na to, da bodo samo poslušali o svojih obveznostih in za to ne dobili ustreznega plačila in ureditev pogojev, kar je za nekatere v epidemiji samoumevno.

V sindikatu so znova poudarili, da je nujno potrebna sprememba zakonodaje, ki ureja delo podjetja, k čemur že desetletje zaman poziva politiko tudi uprava, saj Pošta tudi po njihovem ni in ne more biti običajna pridobitna gospodarska družba.

“Dobili smo veliko obljub, tudi obljubo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je aprila leta 2016 obljubil ureditev zakonodaje. A ostalo je le pri praznih obljubah,” so še dodali v sindikatu, kjer so pripravili spremembo zakonodaje in v mesecu dni zbrali nekaj manj kot 8000 podpisov.

Predloge so predstavili vsem parlamentarnim strankam in prejeli pozitivne odzive, a jih je na odboru za gospodarstvo pričakal hladen tuš in zavrnitev njihovega predloga. Politika na njih po mnenju sindikata ni pozabila le takrat, ko se je borila za vodilne položaje v podjetju.

Potem ko je bil generalni direktor Boris Novak nedavno sporazumno razrešen, na njegovo mesto pa je začasni prišel prvi nadzornik Tomaž Kokot, v omenjenem sindikatu sumijo, da bo tudi tokrat prišlo le do menjave človeka na vrhu Pošte, poslovni model vodenja pa bo ostal nespremenjen. Skrbi jih tudi dejstvo, da se pozablja na usodo skoraj 8000 zaposlenih v skupini oziroma se jih obravnava zgolj kot strošek v bilanci.

Ker so zaposleni po njihovem s stanjem na pošti in odnosom lastnika vse bolj nezadovoljni, so v sindikatu še opozorili, da znajo stopiti skupaj, če je potrebno tudi s stavko ali zamrznitvijo dela.

Na odprto pismo so se že odzvali v poslovodstvu družbe in zapisali, da vlagajo veliko naporov za zagotovitev prenosa poštnih pošiljk na varen način za zaposlene in uporabnike. Ob tem zagotavljajo, da ves čas peljejo aktiven socialni dialog z obema sindikatoma, se odzivajo na pripombe socialnih partnerjev ter spoštujejo vse sklenjene dogovore. Samo med leti 2017 in 2020 so za izboljšanje pogojev dela in materialnih ter socialnih pravic zaposlenih namenili skupaj dodatnih 37,7 milijona evrov.

Sicer pa si v podjetju ob spremenjenih razmerah na trgu in hitro padajočih količinah pisemskih pošiljk ter hkratni zavezi po vzdrževanju visoke gostote poštnega omrežja tudi sami prizadevajo za nujno potrebne spremembe zakona o poštnih storitvah, to pa bodo počeli še naprej.

Kot so še dodali, so marca začeli pogajanja za novo kolektivno pogodbo, ki prav tako naslavljajo nekatere aktualne teme. Dogovor o novi kolektivni pogodbi želijo uveljaviti z letom 2022.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button