Sindikat delavcev gostinstva in turizma vlado poziva k odprtju dejavnosti

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je vlado znova pozval k sproščanju ukrepov, ki jim bo omogočilo vrnitev na delo. Vlado tudi sprašujejo, koliko časa bo še vztrajala, da gostinstvo in turizem predstavljata nevarnost tveganja okužb, medtem ko se državljani lahko drenjajo na tržnicah in v trgovinah, delavci pa delajo v proizvodnji.

“Od vas želimo in pričakujemo, da pričnete s sproščanjem ukrepov, ki bodo omogočali vrnitev na delo. Delavci si želijo delati, delavci si želijo zaslužiti, da bodo lahko preživeli sebe in svoje družine,” so navedli v pismu predsedniku vlade Janezu Janši ter ministroma za gospodarstvo in delo Zdravku Počivalšku in Janezu Ciglerju Kralju.

Moti jih prepoved prodaje pijač, ki jih lahko potrošniki nemoteno kupujejo v trgovinah in tudi na bencinskih črpalkah. “Sporočamo vam, da je gostincem dovolj zaprtja, dovolj nam je gledanja pitja pijač na parkiriščih pred trgovinami ali na platojih pred bencinskimi črpalkami. Dovolj je bilo uživanja malic na nedostojen in nezdrav način,” so poudarili.

Z doslednim spoštovanjem vseh predpisanih ukrepov in morda še z dodatnim poostrenim nadzorom bi lahko po mnenju sindikata normalno delali. Tudi v zdraviliščih in termah, kjer oskrbujejo goste, ki so na rehabilitaciji po operativnih posegih, ni informacij o morebitnih okužbah ali širjenju virusa.

Vladi so ponovno predlagali, da v naslednji protikoronski sveženj doda 100-odstotno nadomestilo plač vsem delavcem, ki so na čakanju zaradi odloka vlade in sedaj prejemajo le 80-odstotno nadomestilo. Poleg tega za vse, ki delajo v času epidemije covida-19 in se izpostavljajo okužbi z novim koronavirusom, predlagajo 200 evrov kriznega dodatka.

Ob tem predlagajo še razširitev uporabe nabora storitev za uporabo turističnih bonov in izdajo novih, s katerimi bi si državljani lahko privoščili kosilo v gostilnah ali na kmečkih turizmih in na ta način pomagali lastnikom ob ponovnem zagonu.

Za ustvarjanje uspešnih in nepozabnih doživetij gostov bodo odločujoči tudi izkušeni delavci. “Poskrbimo za njih, dokler še imamo možnost, vse preveč je že bilo odpuščenih, ki si svoje priložnosti iščejo ali pa so si že našli v drugih storitvenih dejavnostih,” so sklenili v sindikatu.

Source
STA
Back to top button