Simonovič: KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico, uresničevanje programa DeSUS možno tudi ob aktualni vladi

Poslanci DeSUS za danes nimajo sklicanega rednega srečanja poslanske skupine, a je pričakovati, da bodo vseeno spregovorili o nadaljnjem ravnanju po padlem predlogu konstruktivne nezaupnice. Branko Simonovič ocenjuje, da je bil KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS možno tudi ob aktualni vladi.

Predlog konstruktivne nezaupnice aktualni vladi Janeza Janše z mandatarskim kandidatom Karlom Erjavcem, sicer predsednikom DeSUS, je na ponedeljkovem glasovanju v DZ prejel 40 glasov, sedem poslancev je glasovalo proti, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih. Kot je za STA dejal Simonovič, ki se sam pod predlog nezaupnice ni želel podpisati, pričakuje, da bodo mediji s prstom kazali na posameznike, a se mu to ne zdi korektno. “Glasovanje je bilo tajno in očitno je, da poslanci ne podpirajo tega rušilnega cunamija,” je dejal.

Tudi Simonovič pričakuje, da bodo poslanci danes “kakšno rekli” glede tega. Ob tem je spomnil na sklep organov stranke, da DeSUS pristopi h KUL, česar pa da s ponedeljkovim glasovanjem ni več. “KUL je bil ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in najprej je treba razčistiti dileme, kaj je s tem,” je pojasnil.

Organi DeSUS so tudi sklenili, da DeSUS zapusti vladno koalicijo. Simonovič to situacijo primerja s tisto iz leta 2011, ko je stranka izstopila iz koalicije, poslancem pa ob tem predlagala, da se tudi naprej zavzemajo za uresničevanje strankinega programa. “Tudi ta opcija se mi ne zdi napačna,” je dejal Simonovič.

V kakšni obliki bi to bilo, ne ve, izpostavlja pa, da je DeSUS kot koalicijska partnerka sodelovala pri koalicijskem sporazumu, njene ključne programske točke pa se zrcalijo tudi v sprejetem proračunu države za leti 2021 in 2022. Gre za dolgotrajno oskrbo, demografski sklad, gradnjo domov za starejše, vdovske pokojnine, letni dodatek za upokojence in še več drugih stvari, je naštel poslanec.

“Na organih stranke se je treba temeljito pogovoriti, kaj s tem. Če smo bili odpeljani iz koalicije samo zaradi konstruktivne nezaupnice, je to ena zadeva, če pa resnično organi stranke razmišljajo, da se odpovemo vsemu temu, kar smo soustvarjali, to potem postavlja zadevo pod nek drug vprašaj,” je ocenil poslanec. Upa, da bo stranka, ki letos praznuje 30 let, odkar je postala Demokratična stranka upokojencev Slovenije, toliko modra, da bo znala povleči prave poteze in slediti programskim točkam, zaradi katerih je bila ustanovljena. “Kazalo bi res na hitro sklicati neko klavzuro in se okoli tega temeljito pogovoriti,” je prepričan.

Da se bo zdaj posvetil konsolidaciji stranke in pripravi na volitve, je napovedal tudi predsednik DeSUS Erjavec, a za zdaj še ni znano, katere bodo prve poteze, ki jih bo potegnil. Po ponedeljkovem glasovanju o nezaupnici je spomnil tudi na odločitev strankinih organov, da so v opoziciji, posebni dogovori poslancev z vlado pa bi bili po njegovem v nasprotju s sklepi stranke.

Zanimivo bo že glasovanje o kandidatu za ministra za zdravje Janezu Poklukarju, ki bo pred matičnim odborom DZ zaslišan v sredo. Iz poslanske skupine DeSUS so ob vložitvi ministrske kandidature sporočili, da se bodo o podpori odločili po zaslišanju kandidata. Enako je napovedal tudi Simonovič, ki je tudi član odbora DZ za zdravje. Glede na njegove informacije pa kandidat uživa zaupanje stroke in ima po njegovem mnenju “kompetence, da lahko v tem nezavidljivem trenutku potegne ta voz naprej”.

Source
STA
Back to top button