SlovenijaKultura

SFC za 2021 še čaka na odločbo v višini nekaj manj kot 2,9 milijona evrov

Poudarki zgodbe
  • Obeta se tudi šest celovečernih dokumentarcev: Odpotovanje in Telo v režiji Petre Seliškar, Odpuščanje režiserke Marije Zidar, Afganistanke na smučeh, ki ga podpisuje Haidy Kancler, Skozi moje oči v režiji Igorja Vrtačnika in Duhovnica v režiji Maje Prettnar.

Slovenski filmski center (SFC) je doslej za delovanje v 2021 prejel le odločbi v skupni vrednosti nekaj več kot 3,5 milijona evrov, od katerih je okoli 2,7 milijona evrov namenjenih za transferne stroške. Čakajo pa še na odločbo za preostanek 2,9 milijonov evrov obljubljenih sredstev do predvidenega letnega proračuna 6,4 milijona evrov.

Na SFC so za STA pojasnili, da je bilo iz izhodišč, ki so jih od ministrstva za kulturo prejeli novembra lani ob pozivu k pripravi predloga programa delovanje javne agencije za film za leto 2021, razvidno, da bo SFC razpolagal s 6,4 milijona evrov. Na SFC tako trenutno pričakujejo še odločbo za preostanek sredstev v višini nekaj manj kot 2,9 milijona evrov, ki bodo med drugim omogočila tudi objavo rednih letnih razpisov.

Prav objava rednih letnih razpisov je izredno pomembna za ustvarjalce, da lahko vnaprej načrtujejo svoje projekte, še posebej po minulem letu izostankov v financiranju slovenskega filma. Po več pozivih filmarjev vladi je namreč SFC šele na zadnji dan leta 2020 prejel nakazilo iz proračuna v višini 1,95 milijona evrov za plačilo obveznosti do filmskih producentov.

A pri zgoraj navedenem gre za kritje projektov za nazaj, SFC pa sicer ob začetku vsakega leta prejme odločbe za delovanje v tekočem letu. Na SFC so za STA zapisali, da so doslej za leto 2021 od ministrstva za kulturo prejeli odločbi za skupno vrednost 3.503.119,66 evrov: “Od tega nekaj več kot 800.000 za programske aktivnosti ter delovanje SFC, okoli 2,7 milijona evrov pa za transferne stroške – gre za sredstva za nadaljevanje financiranja projektov, ki smo jih v preteklosti delno že financirali in so bili že uvrščeni v Nacionalni razvojni program (NRP).”

Sicer je SFC v letu 2020 počrpal 85,49 odstotka razpoložljivih sredstev za filmske transferje. Za preostanek sredstev v višini skoraj 729.400 evrov, ki ga zaradi zapletov z uvrščanjem filmov v NRP ni bilo mogoče počrpati, pa so že ob koncu lanskega leta izrazili pričakovanje, da bodo dodatno razpoložljiva v 2021, saj so zahtevki producentov v tej vrednosti ostali neplačani, te obveznosti pa so se prenesle v letošnje leto.

Na vprašanje, kako komunicirajo z ministrstvom oziroma vlado glede tega, da še nimajo vseh sredstev za delo v 2021, pa so na SFC zapisali, da ministrstvo za kulturo redno seznanjajo z zagatami, v katerih so se znašli zaradi nepotrebnih birokratskih zapletov. “Še naprej ostajamo na stališču, da je umeščanje filmskih projektov v NRP za filmsko področje neustrezno in ministrstvu smo predlagali, da se to smiselno odpravi, saj sredstva, ki jih država vlaga v filmske projekte, po veljavni zakonodaji ne predstavljajo investicije, temveč državno pomoč tistim, ki filme ustvarjajo,” so dodali.

SFC sicer ponavadi v začetku leta javno predstavi tekoče delo in projekte. Ker se ti z razpisi zamikajo, je STA zanimalo, koliko celovečernih filmov bo predvidoma dokončanih v letošnjem letu. Na SFC so odgovorili, da bo bera predvidoma obsegala devet celovečernih igranih filmov, med katerimi so novi filmi Nekoč so bili ljudje Gorana Vojnovića, Orkester Matevža Luzarja, Dedek gre na jug Vincija Voguea Anžlovarja in Zastoj Vinka Möderndorferja ter prvenci režiserk Rahele Jagrič Pirc in Tijane Zinajić ter režiserja Dominika Menceja.

 

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button