Sekcija za fitnes znova opozarja na prezrtost v interventnem zakonu za pomoč turizmu

Sekcija za fitnes, rekreacijo in regeneracijo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je danes znova opozorila, da je panoga po večmesečnem usklajevanju v interventnem zakonu za pomoč turizmu oz. devetem protikoronskem zakonu kljub drugačnim informacijam prezrta. Kot so poudarili, bodo od novih bonov dobili bolj malo.

“Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je prejšnji teden zagotovilo, da bomo prejeli enkratno pomoč v okviru devetega protikoronskega zakona skupaj s turizmom. Izkazalo se je, da je bila informacija zavajajoča, saj je teden dni pozneje ta industrija ponovno ostala brez obljubljene finančne pomoči,” so poudarili v sporočilu za javnost.

Spomnili so, da je v njihovi panogi izpad prihodkov 75- in večodstoten, trenutne številke pa kažejo, da tudi v letošnjem letu ne morejo pričakovati boljših rezultatov, kar postavlja številna podjetja v težave.

“Pred nami je poletje oz. t.i. mrtva sezona, v kateri se lastniki športno rekreativnih centrov soočamo z zapadlimi terjatvami, najemninami in ostalimi stroški, ki jih zaradi zaprtja in neposlovanja nismo uspeli poplačati. Enkratni dodatek, ki je bil obljubljen, bi vsaj delno ublažil finančne težave in omogočil delno poplačilo terjatev, nikakor pa ne bi popolnoma izničil posledic zaprtij,” so poudarili.

Ob tem so ocenili, da bodo športno rekreativni centri od novih bonov, ki bodo namenjeni tudi kulturnim, športnim in rekreacijskih dejavnostim, “na žalost dobili bolj malo”. Ljudje bodo bon po njihovi oceni večinoma najbrž porabili v gostinstvu, ne samo v športu.

Zato dvomijo, da bo bon kakorkoli rešil njihovo finančno stisko. “Morda bo posamezniku, ki že vlaga v svoje zdravje, delno olajšal ta življenjski strošek, ne bo pa spremenil navad Slovencev in občutno pripomogel k ozaveščanju,” so poudarili. Rekreativna dejavnost Slovencev se je namreč po njihovi oceni v zadnjih mesecih občutno poslabšala, njihova želja pa je bila, da bi se “nalezli dobrih navad” in namesto sedenja pred ekrani povečali in izboljšali rekreativno dejavnost.

“Za nas je to bolj drobtinica, da bi bili zadovoljni, medtem ko je večina drugih industrij dobila znatno pomoč. Nismo nehvaležni. Se pa zavedamo, da s tem ne bomo poplačali dolgov. Poleg tega ostajajo boni za turizem iz lanskega leta še zmeraj neizkoriščeni. Ob tem pa ostaja še bojazen, da bo ponovno enaka situacija tudi tukaj,” so še poudarili.

Source
STA
Back to top button