Še dva tedna do izteka prijav na festival Europa Cantat

Poudarki zgodbe
  • Doslej se je na festival prijavilo več sto udeležencev, največ iz Slovenije. Prijavili pa so se tudi pevci iz Francije, Avstrije, Švice, Nemčije, Madžarske, Španije, Italije, Nizozemske, Portugalske in ZDA, piše v sporočilu za medije.

Iztekajo se prijave na mednarodni zborovski festival Europa Cantat, ki ga Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Evropska zborovska zveza načrtujeta med 16. in 25. julijem v Ljubljani. Pevci in ljubitelji zborovske glasbe se lahko prijavijo še do 15. februarja, so spomnili organizatorji.

Organizatorji so prepričani, da bodo festival kljub zdravstvenim razmeram izpeljali, pri čemer bodo skladno z ukrepi poskrbeli za varnost udeležencev in občinstva. Če bo potrebno, bodo za varno izvedbo prilagodili prizorišča, za kar iščejo različne rešitve. Pripravljenih imajo več scenarijev, ki jih bodo sproti prilagajali okoliščinam, povezanim s covidom-19.

Po scenariju A bo festival potekal v prvotno zastavljeni obliki, po scenariju B ga bodo izvedli z manj udeleženci, dogodke in vaje pa bodo v največji možni meri prestavili na prosto ter del programa izvedli preko spleta. Po scenariju C je izvedba programa v obliki posebnih dogodkov in predavanj predvidena v daljšem časovnem obdobju, in sicer od poletja vse do konca leta, skladno s sproščanjem ukrepov.

Zaradi koronavirusa so tudi pogoji, ki veljajo za prijave na festival, fleksibilni, kar pomeni, da bodo vrnili prijavnino tistim, ki se ga zaradi razlogov, povezanih s covidom-19, ne bodo mogli udeležiti.

Festival Europa Cantat vsake tri leta organizirajo v enem od izbranih evropskih mest. V Ljubljani bo po načrtih med 16. in 25. julijem na 40 prizoriščih skoraj 200 glasbenih dogodkov, organizatorji pa so vokalno glasbo združili še z drugimi področji umetnosti. Dopoldneve bodo zaznamovali ateljeji in delavnice vseh glasbenih stilov z mentorji, popoldnevi in večeri pa bodo rezervirani za raznovrstne koncerte in druge posebne dogodke, kot so množično petje na prostem, petje družin in otrok ter revija umetnostnega drsanja na zborovsko petje v živo.

Na festival nameravajo privabiti tudi vokalne zasedbe različnih žanrov – Tenebrae, Ringmasters, Singer Pur in Accent, načrtujejo pa še cikel koncertov Prisluhni Sloveniji, namenjen predstavitvi slovenske zborovske glasbe, ustvarjalcev in uspešnih zborov tujemu občinstvu.

Festival je predviden kot največji kulturni dogodek ob predsedovanju Slovenije Svetu EU in ob 30. obletnici samostojnosti.

Source
sta.si
Back to top button