Slovenija

SDS zahteva izločitev Modica kot strokovnega sodelavca preiskovalne komisije

Poslanska skupina SDS zahteva izločitev Tomaža Modica, ki ga je Gibanje Svoboda predlagalo za strokovnega sodelavca preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank. Modic je bil namreč sodelavec medija, ki je predmet preiskave, navajajo v SDS.

 

Zakon o parlamentarni preiskavi določa, da v komisiji ne sme sodelovati strokovni sodelavec, če je bil sam odgovorna oseba v organu ali pravni osebi, katere dejavnost se preiskuje, v času, na katerega se nanaša preiskava, so zapisali v SDS. Modic pa je po njihovem mnenju v konfliktu interesov.

Modic je direktor in soustanovitelj podjetja Providenta, d.o.o., novinar portala Necenzurirano.si, direktor TM, Medijska produkcija in svetovanje, s.p. Kot novinar in direktor podjetja je sodeloval s spletnim portalom Siol.net, ki je v lasti podjetja TS Media, ta pa je v lasti Telekoma Slovenije, ki je družba v državni lasti. Predmet preiskav preiskovalne komisije pa bo med drugim prav poslovanje podjetja Telekom Slovenije in posledično podjetja TS Media, navajajo v SDS.

Zapisali so tudi, da portal Necenzurirano spada pod okrilje “medijskega tajkuna” Martina Odlazka in dodali, da je po poročanju medijev prihajalo tudi do finančnih in vsebinskih povezav med omenjenim portalom in državnimi podjetji, med drugim tudi z GEN-I, ki ga je vodil sedanji premier Robert Golob.

“Glede na navedeno obstaja velika verjetnost, da se lahko Tomaž Modic zaradi sodelovanja z državnimi podjetji znajde kot priča ali preiskovanec v predmetni preiskovalni komisiji,” so zapisali v SDS. Zato zahtevajo njegovo izločitev.

Pogodba za sodelovanje v komisiji s Tomažem Modicem je bila sklenjena 29. junija, in sicer za strokovno pomoč predsednici preiskovalne komisije Mojci Šetinc Pašek pri vodenju parlamentarnih preiskav in vsebinskem razreševanju predmeta parlamentarne preiskave za čas od 1. avgusta 2022 do prenehanja dela preiskovalne komisije.

DZ je namreč konec junija odredil parlamentarno preiskavo o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v DZ preko delovanja izdajateljev medijev v lasti ali delni lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine.

Preiskovalna komisija se bo na predlog koalicije osredotočila na obdobje od 13. marca 2020 do datuma odreditve preiskave. Iz objav na portalu Siol sicer izhaja, da je zadnji članek, pod katerim je Modic podpisan kot avtor, na portalu objavljen januarja 2020.

Source
STA
Back to top button