AktualnoSlovenija

SDS vložila podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi

SDS je vložila podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi. Te so po njihovem mnenju problematične zato, ker povečujejo število ministrstev za tri, kar pomeni trikrat večje stroške, je na novinarski konferenci zatrdil poslanec SDS Branko Grims. Koliko podpisov so vložili, v SDS ne razkrivajo.

 

 

Ključna utemeljitev za zakonodajni referendum o zakonu o vladi je bila “nepopisna šlamastika” z naftnimi derivati, je pojasnil poslanec SDS Branko Grims.

Povzročil naj bi jo predsednik vlade Robert Golob, ko je napovedal, “da bo ukinil vse tiste dobre rešitve za ljudi, ki jih je uvedla še prejšnja vlada”, je dejal Grims. To po njegovem mnenju dokazuje, da je vlada neoperativna. “Si predstavljate, da tako neoperativno vlado hočejo še širiti, da bo še bolj neoperativna, ljudje pa naj to plačajo,” je ocenil.

“V poletni vročini vlada Roberta Goloba spi kot zimski medved v brlogu,” je dejal Grims. Zato je zagotovo pričakovati, da se bo nabralo toliko stvari, da bo možno izvesti več referendumov hkrati, je dejal.

Grims se je skliceval tudi na današnjo anketo Parsifala. “60 odstotkov slovenskih davkoplačevalcev odločno podpira to, da se prepreči povečevanje števila ministrstev v času, ko Slovenija že itak drsi v krizo,” je dejal. Dodal je, da je to pozitiven znak, da ljudje njihovo odločitev o referendumu podpirajo.

Koliko podpisov so vložili, Grims ni želel razkriti. Zatrdil je, da z aktivistom Vilijem Kovačičem “nimajo nič”.

Za razpis referenduma bodo morali v 35 dneh zbrati 40.000 podpisov. Predsednik DZ v sedmih dneh po ustrezno vloženi zahtevi določi koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev. Če bi ta padel v čas med 15. julijem in 31. avgustom, predsednik DZ določi rok, ki začne teči 1. septembra.

Referendum bi v SDS izvedli skupaj z lokalnimi oz. predsedniškimi volitvami. “Ti referendumi potem praktično ne bi stali nič in upam, da bo toliko odgovornosti in razumnosti tudi pri vladajoči koaliciji,” je dejal.

Source
STA
Back to top button