Slovenija

SDM s pozivom za skupno iskanje rešitve za varovanje v Študentskem domu Ljubljana

V Slovenski demokratski mladini (SDM) nasprotujejo enostranski uvedbi profesionalne varnostne službe, ki jo je uprava Študentskega doma Ljubljana predstavila kot ustrezno alternativo dežurni službi. Upravo in stanovalce doma pozivajo k umiritvi strasti in skupnemu iskanju najprimernejše rešitve, so sporočili iz SDM.

Kot so navedli, so se že januarja med stanovalci doma pojavile govorice, da bo uprava študentskih domov varnostno službo, ki je bila uvedena za zagotavljanje varnosti v času zaprtja domov, podaljšala tudi po koncu zdravstvene krize.

“Odziv uporabnikov Študentskega doma Ljubljana zaradi sprememb na področju varnosti in kakovosti bivanja je pritegnil našo pozornost, saj smo že v preteklosti opozarjali na slabo stanovanjsko politiko mladih v Sloveniji,” so zapisali v sporočilu za javnost. Želijo, da se problematika v študentskem domu razreši v “najboljšem možnem scenariju”.

V SDM nasprotujejo enostranski uvedbi profesionalne varnostne službe in ukinitvi študentskega redarstva ter neprimerni
komunikaciji med upravo Študentskih domov Ljubljana in stanovalci.

Predlagajo vzpostavitev učinkovitega načina neposredne komunikacije z omogočanjem anonimnih prijav in uvedbo “stanovalskega referenduma”, s katerim bi se študenti odločali ali so za profesionalno ali študentsko dežurno službo.

Poleg tega predlagajo pripravo skupne resolucije med svetom stanovalcev študentskega doma, podmladki strank in drugimi zainteresiranimi organizacijami, v kateri bi začrtali skupno nadaljnjo pot, pričakovanja in razrešili problematiko, ki se pojavlja v zadnjem času.

Tudi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani z zaskrbljenostjo spremljajo namero ukinitve študentskega redarstva in vzpostavitve profesionalnih varnostnih služb, na kar so jih opozorili stanovalci študentskega doma. Kot so opozorili že sredi marca, bi bilo za sprejetje take odločitve nujno potrebno pridobiti mnenje stanovalcev.

V zavodu Študentski dom Ljubljana so takrat poudarili, da je potreben dogovor s študentskim svetom stanovalcev, organom, ki v zavodu zastopa stanovalce domov, na kakšen način bo organizirana receptorska in varnostna služba po domovih po končani koronski krizi. Poudarili so, da skupaj s stanovalci doma iščejo rešitve, ki bodo finančno vzdržne za stanovalce in skladne z zakonodajo, in zagotovili, da bodo o tem tudi informirali študentsko organizacijo.

Source
STA
Back to top button