AktualnoSlovenijaGospodarstvo

SDH: Glede deleža v Savi več scenarijev

SDH je v letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem tudi večjo prožnost pri odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava, pravi SDH. Dodaja, da trenutno ne vodi uradnega postopka prodaje ali nakupa deleža v Savi.,

 

 

Slovenski državni holding (SDH) se je danes odzval na sredino poročanje televizije POP TV in časnika Delo, da naj bi sklad York svoj okoli 43-odsotni delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža SDH.

SDH je v današnjem sporočilu za javnost potrdil, da je v prvi polovici leta 2021 vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava. “Nezavezujoči pogovori so zastali, ker pogojev nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve, zelo negotove,” so navedli.

“V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je namreč treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo,” so zapisali.

Ob tem bo treba, so dodali, upoštevati tudi dopustne okvirje lastniških odločitev, saj je Sava po veljavni državni strategiji upravljanja opredeljena kot pomembna naložba. To pomeni, da bi moral imeti SDH v lasti vsaj 25-odstotni delež in eno delnico te družbe.

SDH ima po dostopnih podatkih v lasti 18,69-odstotni delež Save, prav tako državna Kapitalska družba pa še 28,05-odstotni delež, tako da državni delež v Savi znaša 46,74 odstotka.

“SDH je v letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem tudi večjo fleksibilnost pri prihodnjem odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava. Formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi na strani SDH v tem trenutku ne poteka. Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH še ne more komentirati,” so zapisali v holdingu.

Glede morebitne prodaje Yorkovega deleža Save madžarskemu skladu so navedli, da “SDH ne razpolaga z uradnimi informacijami o prodajnih aktivnostih drugih delničarjev Save in ob tem odločno zanika informacije, objavljene v medijih, da ‘naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža v madžarskemu skladu’, saj na to temo uprava SDH ni bila v stiku s predstavniki York niti z madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti SDH ne vodi prodajnih postopkov”.

Sklad York Global Finance Offshore naj bi po poročanju POP TV in Dela svoj delež v Savi prodal skladu Diofa Asset Management. Ta je po navedbah Dela od leta 2020 v večinski lasti investicijske družbe Indotek Group, ki jo obvladuje Daniel Jellinek, eden od najbogatejših Madžarov, ki naj bi bil poslovno blizu Orbanovemu zetu Istvanu Tiborczu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button