Slovenija

SD zahteva sklic nujne seje OZP zaradi stališč Janše in Pahorja o Zahodnem Balkanu

Poslanska skupina SD zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bosta predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša imela priložnost, da odgovorita na vprašanja, ki so se pojavila v javnosti glede različnih interpretacij njunih stališč o mejah na Zahodnem Balkanu, je danes sporočil poslanec SD Matjaž Nemec.

Za to so se odločili, potem ko so mediji v BiH v ponedeljek poročali, da je premier Janša v t.i. non paperju EU kot eno od tem slovenskega predsedovanja EU navedel spremembo meja na Zahodnem Balkanu oziroma “dokončanje razpada Jugoslavije”. Obstoj tega neuradnega dokumenta sta premier in slovensko zunanje ministrstvo že zanikala, niso pa ga potrdili niti v Bruslju.

V BiH je v ponedeljek prav tako odjeknila novica, da je član predsedstva BiH Željko Komšić povedal, da je predsednik Pahor marca med obiskom v BiH članom predsedstva dejal, da so v Evropi vse pogostejši glasovi, da je treba dokončati razpad Jugoslavije, ter vprašal, če se v BiH lahko mirno razidejo. V Pahorjevem uradu so v odzivu na to v ponedeljek izpostavili, da je predsednik zagovornik BiH in njene ozemeljske celovitosti ter da redno svari pred idejami o ponovnem risanju meja na Zahodnem Balkanu. “V tem kontekstu je zaradi zaskrbljenosti pred temi idejami” o tem vprašal vse tri člane predsedstva BiH, so pojasnili.

Nemec je novinarjem v državnem zboru danes pojasnil, da sklic nujne seje zahtevajo zaradi različnih interpretacij stališč premierja in predsednika, ki ga je sicer Pahor po njegovi oceni že v ponedeljek pojasnil, a si želijo obema dati priložnost, da pojasnita svoje poglede tudi parlamentarnemu odboru, saj na takšne ideje v poslanski skupini SD gledajo z zaskrbljenostjo.

Poudaril je, da ta vprašanja niso pomembna samo za notranjo politiko, ampak predvsem v odnosu do tujih držav in do zunanje politike. Na seji OZP želijo preveriti, ali so se stališča Slovenije do Zahodnega Balkana spremenila in kakšna bo njena politika na jesen, ko bo EU organizirala vrh z državami Zahodnega Balkana v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Polanec LMŠ Nik Prebil je novinarjem v DZ dejal, da so v LMŠ zagovorniki evropskih vrednot in miru v regiji. Odpiranju tako občutljivih tem, kot so meje, nasprotujejo, še posebej ko gre za BiH. Meni, da je težko razumeti, zakaj bi drezali v to osje gnezdo.

Premierju Janši sicer ne verjame, da non paper ne obstaja, iz informacij, ki jih ima iz EU, pa je dokument predsednik Evropskega sveta Charles Michelu prejel, je dejal. V Michelovi tiskovni službi so sicer na vprašanja, ali oziroma kdaj so dokument prejeli in kako komentirajo njegovo vsebino, doslej povedali le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi.

Prebil je še napovedal, da bo v sredo na seji OZP zunanjega ministra pozval, da pojasni stališče Slovenije oziroma MZZ, saj da “premier Janša mandata za podajanje takih stališč ni nikoli dobil od tega DZ”.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je novinarjem v DZ dejal, da v Levici menijo, da gre za “zunanjepolitični škandal brez primere”, saj je daytonska BiH nastala na preštevilnih žrtvah in da so sedanje meje posledica zelo krave vojne. Takšna ideja, da bi se dodatno razkosalo BiH, je nepojmljiva. Meni, da se je izkazalo, da predsednik vlade – in tokrat z asistenco predsednika republike – dela škodo ugledu Slovenije ter z non paprjem in izjavo predsednika republike podžiga nek nov nemir na Balkanu, ki ne more nikoli biti produktiven. Takšne izjave se jim v Levici zdijo neprimerne in gredo na roko srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, s katerim sta z Janšo v precej tesnih stikih, je dodal.

Glede tega ali non paper obstaja ali ne, pa je dejal, da je o tem težko soditi in da bo to pokazal čas. Glede na to, da so se te informacije pojavile, tudi demantiji, zelo koordinirani s strani premierja in predsednika republike, pa meni, “da je v ozadju neka resnica” in da obstaja neka ideja o razkosanju BiH, ki je v škodo njenim prebivalcem.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button