SlovenijaGospodarstvo

SD za sejo odbora DZ glede pravnih podlag za možnost prihoda Uberja

SD je danes v DZ vložil zahtevo za sklic nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Ta naj obravnava predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim prinaša zakonsko podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber. Predlog po njihovem zanemarja škodljive posledice na pravice delavcev in prekarizacijo.

“V javnosti se zakon predstavlja povsem enostransko iz vidika digitalizacije, deregulacije in liberalizacije ponujanja prevozov preko spletnih in mobilnih aplikacij, močno pa se zanemarjajo škodljive posledice na pravice delavcev in prekarizacijo delovne sile v Sloveniji,” so v SD zapisali v zahtevi za sklic seje odbora DZ.

Kot so ugotovili, sodelovalno gospodarstvo zaznamuje nov val podjetij, ki uporabljajo spletne platforme ali mobilne aplikacije, da povežejo uporabnike in ponudnike različnih storitev. Ena najbolj prepoznavnih takšni aplikacij je ravno Uber na področju prevoza potnikov, ki beleži izjemno hitro rast.

“A kritiki ugotavljajo, da sodelovalno gospodarstvo ni izpolnilo svojih prvotnih obljub in pričakovanj, saj posega na regulirane trge, ki so bili pred tem zaščiteni z namenom varovanja pravic delavcev, ki opravljajo storitve v posamezni gospodarski dejavnosti,” so med drugih poudarili.

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije nasprotuje spremembam zakona o prevozih v cestnem prometu, ki jo je pripravilo ministrstvo za infrastrukturo, v delu, kjer predvideva uvedbo mobilnih aplikacija za ponujanje in naročanje prevozov. Sindikat Mladi plus pa opozarja, da se je v državah, ki so sprejele Uber pod njihovimi pogoji, stopnja prekarnosti povečala, zmanjšala pa se je varnost prevozov, so povzeli.

V SD so problematizirali tudi izjave ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, ki je dejal, da je Ekonomsko-socialni svet (ESS) predlagane spremembe zakona podprl, kar ne drži. Sindikati namreč predlogu ostro nasprotujejo, ESS pa odločitve sprejema s soglasjem vlade, delodajalcev in sindikatov.

Source
STA
Back to top button