Slovenija

SD: Stanje vladavine prava v Sloveniji se zaradi Janševe vlade močno poslabšuje

V SD ocenjujejo, da je danes objavljeno poročilo Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji potrdilo, na kar opozarjajo že dolgo, namreč, da se stanje vladavine prava v Sloveniji zaradi vlade Janeza Janše močno poslabšuje.

“Vladavina prava ne pomeni, da je vlada Janeza Janše nad zakoni ali da lahko ena politična stranka ali koalicija ugrabita državo za uveljavljanje svojih strankarskih interesov,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednica SD Tanja Fajon je še poudarila, da danes predstavljena priporočila ne smejo ostati samo črka na papirju ali brezzobi tiger, temveč morajo služiti temeljiti razpravi ter konkretnim ukrepom, ko je to za zaščito osnovnih demokratičnih postulatov nujno potrebno.

Evropska komisija je danes v drugem letnem poročilu o vladavini prava v članicah EU v primeru Slovenije med drugim izpostavila zaskrbljenost zaradi zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev in groženj novinarjem. Navaja tudi zaskrbljenost deležnikov glede financiranja STA ter ocenjuje, da se položaj medijev slabša.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button