SD pričakuje tudi ukrepe za razvoj Koroške in Zgornje Savinjske doline

SD v predlogu zakona o obnovi in razvoju po poplavah pričakuje tudi ukrepe, ki bodo najbolj prizadetim območjem, predvsem Koroške in Zgornje Savinjske doline, omogočili razvoj. Če jih ne bo, v SD napovedujejo pripravo ustreznih dopolnil oz. vložitev zakonskih predlogov po vzoru pomurskega zakona, je danes dejal vodja poslancev SD Jani Prednik.

Predlog zakona o obnovi mora biti po mnenju SD v določenem delu oblikovan po vzoru pomurskega zakona. Ob tem mora vsebovati predloge za razvoj v poplavah najbolj prizadetih območij, predvsem Zgornje Savinjske doline in Koroške. “To sta območji, ki po vseh koeficientih zaostajata za ostalimi regijami. Ta ujma vsaj na Koroškem ni povzročila ran, ampak je na žalost določene rane odprla in jih poglobila,” je Prednik povedal v današnji izjavi ob robu seje DZ.

Ker je vodna ujma s težkimi kovinami onesnažen mulj nanosila po celotni Mežiški dolini in tudi v Dravsko dolino, Prednik tudi pričakuje, da bo vlada sledila stroki in upoštevala mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. “Lahko se pogajamo, katera cesta je bolj ali manj prioritetna, pri zdravju pa se ne bomo pogajali,” je zatrdil Prednik. Vlado je pozval, naj nemudoma najde trajne rešitve za odvoz mulja.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj iz vrst SD Aleksander Jevšek je po njegovih besedah pripravil določene podlage, za katere se nadejajo, da jih bodo vključili v predlog zakona. Prednik je ob tem pozdravil napoved vlade, da bo prihodnji teden obiskala koroško regijo. “Vendar seje na terenu same po sebi ne pomenijo rešitve. Če se najdejo boljše rešitve na sejah v Ljubljani, ni treba zaradi tega hoditi na Koroško in razburjati ljudi,” je izpostavil.

Prednik je v ponedeljek premierju Robertu Golobu na seji DZ zastavil poslansko vprašanje, povezano z ukrepi po avgustovskih poplavah. Golob je v odgovoru med drugim dejal, da bo ena od osrednjih točk zakona o obnovi in razvoju sklad za obnovo, a da končna rešitev za njegovo delovanje še ni znana. V zakonu bodo po njegovih navedbah specifične težave najbolj prizadetih regij naslovili s posebnimi razdelki in med njimi omenil ekološko sanacijo Mežiške doline oz. porečja reke Meže.

Back to top button