SlovenijaGospodarstvo

SBI TOP v skrajšanem trgovalnem tednu z rastjo

Na ljubljanski borzi se je skrajšan trgovalni teden – danes trgovanja zaradi velikonočnih praznikov ni bilo – iztekel z rastjo indeksa SBI TOP. Med blue chipi so poskočile delnice Telekoma Slovenije, Intereurope in Pozavarovalnice Sava, ki so beležile po okoli petodstotno rast.

Med velikonočnimi prazniki evropski plačilni sistem Target 2 ne posluje, zato banke in hranilnice v Sloveniji ter v ostalih državah območja evra danes niso izvajale medbančnega plačilnega prometa, zaprta je bila tudi ljubljanska borza. Enako bo v ponedeljek.

Skrajšan trgovalni teden je vseeno zaznamovalo precejšnje zanimanje vlagateljev. V štirih dneh je bilo prometa za 8,14 milijona evrov. Ponovno so izstopale delnice Krke s prometom v višini 3,74 milijona evrov. Krkine delnice so sicer do četrtka v primerjavi s petkom prejšnjega tedna porasle za 1,28 odstotka.

Precej prometa je bilo ustvarjenega tudi z delnicami NLB, in sicer 2,14 milijona evrov. Njihov tečaj se je zvišal za 0,78 odstotka.

Dobro se je odrezal zavarovalniški sektor. Delnice Pozavarovalnice Sava so na tedenski ravni pridobile 4,5 odstotka, delnice Zavarovalnice Triglav pa 1,9 odstotka vrednosti.

Najbolj, za 5,46 odstotka, so se podražile delnice Telekoma Slovenije, sledile pa so jim delnice Intereurope s 5,22-odstotno rastjo. V zelenem so bile ob koncu tedna še delnice Luke Koper z 0,51-odstotnim zvišanjem glede na minuli petek.

Padce pa so imele delnice Cinkarne Celje, 0,49-odstotnega, in Petrola, 0,54-odstotnega. Zunaj prve kotacije so se pocenile tudi delnice KD Group, in sicer za 1,85 odstotka, delnice Uniorja pa so stagnirale.

Mercatorjeve delnice, ki kotirajo v prvi kotaciji, a ne sestavljajo indeksa SBI TOP, so prav tako ostale na nespremenjeni ravni. V torek se je sicer začel postopek prenosa delnic Mercatorja na skupino Fortenova. S prenosom delnic, ki jih je imela v Mercatorju banka Sberbank, je bilo na Fortenovo prenesenih 18,53 odstotka delnic Mercatorja.

Source
STA
Back to top button