Šarec: Vojska bo pomagala toliko časa, dokler bo treba

Minister za obrambo Marjan Šarec si je danes ogledal razmere na Štajerskem, kjer pri odpravljanju posledic deževja, predvsem zemeljskih plazov, pomaga Slovenska vojska. Ob tem je izrazil zadovoljstvo s hitrostjo in učinkovitostjo ukrepanja vojske. “Vojska bo pomagala toliko časa, dokler bo to potrebno,” je dejal.

“Intervencija še vedno poteka, a voda se počasi umirja. Velik problem pa so plazovi, saj zemlja še vedno drsi. Računamo, da bo trajalo še nekaj dni, da se bo vse saniralo,” je povedal minister v izjavi za medije v kraju Šomat v Občini Šentilj, kjer so vojaki pomagali pri zaščiti stanovanjske hiše pred zemeljskim plazom ter čiščenju cest.

Pripadniki in pripadnice Slovenske vojske po njegovih besedah delajo po navodilih lokalne civilne zaščite. “Povsod, kjer je treba, odstranjujejo zemljino in jo odvažajo. Ključni cilj je preprečiti, da bi plazovi dosegli objekte, zaščititi človeška življenja in omogočiti ponovno prevoznost cest,” je še povedal minister.

Za družino, ki je morala zaradi nevarnosti v torek zapustiti svoj dom, je na poti kontejner. “Drugih zahtev po kontejnerjih s strani občin še ni bilo. Ko in če bodo te zahteve, bodo šli na pot dodatni kontejnerji, ki jih bo odpremila uprava za zaščito in reševanje,” je pojasnil Šarec.

V drugih delih Slovenije, tudi na Dolenjskem, se razmere po njegovih podatkih umirjajo. “Če se bo pokazala potreba, bo šlo okoli 70 pripadnikov Slovenske vojske tudi na dolenjski konec. Na tem koncu bomo pa zagotovili potrebno rotacijo, ker računamo, da bo intervencija trajala še več dni. Tu gre za manjše občine, ki jim ta pomoč zelo prav pride,” je dejal.

Vojska je po njegovih besedah takoj priskočila na pomoč. “V skladu z novo doktrino se ne čaka več poveljnika civilne zaščite, da aktivira zadevo, temveč velja avtomatizem. V primerih, kot smo mu danes priča, je vojska takoj v pripravljenosti, takoj pripelje opremo in takoj začne delovati. Tako smo se praktično že prejšnji večer dogovorili za sistem ukrepanja in je bilo vse ostalo zgolj formalnost,” je povedal Šarec.

Koordinator enot vojske na terenu Marko Močnik je pojasnil, da sodelujejo člani pehotne enote z orodjem, kot so lopate in krampi, ter inženirske enote z delovnimi stroji. “Trenutno je na terenu 79 pripadnikov, poleg tega pa zagotavljamo še enoto, ki je v pripravljenosti in zagotavlja rotacijo enot na terenu. Poleg moštva imamo še tri delovne stroje, dogovarjamo pa se, da bi iz drugih delov Slovenije pripeljali še dodatne stroje, ker so ti tu najbolj potrebni,” je dejal.

Med drugim so vojaki pomagali pri sanaciji v Zgornji Velki, kjer je plaz zasul cesto in gospodarski objekt, ter v Selnici ob Muri, kjer plaz ogroža hišo.

Prebivalci so njihove pomoči zelo veseli. “Vsa čast gasilcem, ki so bili v desetih minutah tu. Vsa čast vojakom, da so mi kolikor toliko rešili dom,” je za STA povedala prebivalka iz Šomata, kjer se je zaradi razmočene zemlje sprožil plaz, ki ogroža njeno hišo. Boji se novega deževja, predvsem pa posledice vlage v hiši, zato o nadaljnjih korakih še ne more govoriti.

Source
STA
Back to top button