Šarec ob obisku Gasilske zveze Slovenije opremljenost gasilskih organizacij ocenil kot dobro

Minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar Rudi Medved in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin so se danes na sedežu Gasilske zveze Slovenije sestali s predsednikom zveze Jankom Cerkvenikom. Šarec je ob tem opremljenost gasilskih organizacij ocenil kot dobro ter da se še izpopolnjuje, so sporočili z ministrstva.

Na delovnem srečanju sta vodstvi ministrstva za obrambo in gasilske zveze izmenjali informacije o najpomembnejših lanskih dogodkih in odprtih izzivih, zavzeli pa sta se tudi za nadaljnje poglabljanje sodelovanja. Šarec je kot zelo pomembna za področje gasilstva ocenil hitro povračilo intervencijskih stroškov države gasilskim organizacijam in nižjo, petodstotno stopnjo davka na dodano vrednost za nakup gasilskih vozil in opreme. “Gre za velik premik in tudi v prihodnje bo treba tako delovati,” so njegove besede zapisali v sporočilu za javnost.

Minister je pojasnil, da med pomembnejše nakupe s področja zaščite in reševanja sodi 40 specializiranih tovornih vozil z nadgradnjami, namenjenih odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč, ki bodo strateško razporejena po vsej Sloveniji. Merila za njihovo razdelitev pa so v pripravi. Šarec je dejal še, da se je dohodninska olajšava za operativne gasilce izkazala kot primerna.

Medved pa je pojasnil sistemsko uvajanje zavarovanja, ki bo najprej urejeno za prostovoljne gasilce, nato tudi za pripadnike drugih sil zaščite, reševanja in pomoči. Zdajšnja praksa je po občinah različna, cilj pa je, da država zavaruje vse pripadnike sil zaščite, reševanja in pomoči ter s tem razbremeni občine. Trenutno na ministrstvu za obrambo pripravljajo pravilnik o standardiziranih gasilskih zavarovanjih, ki opredeljuje takojšnje popolno financiranje osebnih zavarovanj gasilcev.

Behin je vodstvo gasilske zveze seznanil s posodobitvijo uredbe o opremljanju, organiziranju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik pa je predstavil perečo nepremičninsko problematiko gasilskih organizacij po Sloveniji in pobude na področju davčne zakonodaje.

Vodstvi obeh institucij sta potrdili zavezo, da bo Gasilska zveza Slovenije delovala v sklopu nacionalnega centra za zaščito in reševanje, ki bo na Igu. Zavzeli sta se tudi za nadaljevanje dosedanjega dobrega sodelovanja ter nadaljnjo nadgradnjo operativnega in koordiniranega delovanja sestavov sil za zaščito, reševanje in pomoč tako na lokalni kot tudi na regionalni in državni ravni, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Back to top button