Slovenija

SAB vložila zahtevo za sejo odbora zaradi pogoja PCT, LMŠ vlado poziva k odpravi pogoja za obisk zdravnika

V stranki SAB so danes vložili zahtevo za sklic seje odbora DZ za zdravstvo. Tako so se odločili zaradi obveznega pogoja PCT za uporabnike zdravstvenih storitev, javnega potniškega prometa in bencinskih črpalk. V LMŠ pa vlado pozivajo, naj ljudem omogoči dostop do zdravnika brez pogoja PCT, če ne drugače z brezplačnim testiranjem.

“To so tri osnove, brez katerih ne moreš živeti,” je zahtevo za sklic nujne seje odbora pojasnil generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. Po njegovem mnenju je vlada kontradiktorna, saj da se nekateri na testiranje na novi koronavirus vozijo z javnim prevozom ali pa z avtom, pri čemer bi se lahko zgodilo, da bi pred testiranjem morali natočiti gorivo.

Pavlič je pojasnil, da v stranki SAB zagovarjajo javno zdravstvo, ne glede na to, kakšen socialni položaj, vire ali mišljenje o cepivu proti covidu-19 ima posameznik. “Dostop do zdravnika mora biti omogočen brez pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT),” je povedal Pavlič. Omenil je tudi možnost, da bi teste za vstop v zdravstvene domove in druge zdravstvene ustanove plačevala država.

Na vprašanje, pri katerih strankah bodo iskali podporo za svoj predlog, je Pavlič odgovoril, da pri vseh.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović pa je vlado pozval, naj nemudoma spremeni trenutno veljavni odlok in vsem šolajočim se otrokom in mladostnikom omogoči nemoten dostop do zdravstvenih storitev. Vlado je prav tako vnovič pozval, naj se priprave predpisov za preprečevanje širjenja virusa loti premišljeno.

Golubović je spomnil, da so zavarovancem pregledi na primarni ravni v okviru osnovnega zdravstvenega zavarovanja zagotovljeni že od rojstva in so ključni za zgodnje odkrivanje bolezni ali razvojnih nepravilnosti. “Kljub zavedanju, da so ti programi za ljudi pomembni, je bila preventiva v času epidemije zanemarjena,” je navedel. Opozoril je tudi na pomen sistematskih pregledov za otroke in mladostnike, ki da so zaradi možnih nakopičenih težav med epidemijo covida-19 še pomembnejši.

“Nova in zopet nepremišljena vladna ureditev prinaša vrsto anomalij. Popolnoma nesmiselno je, da lahko starši ob obisku zdravnika otroka do dopolnjenega 15. leta spremljajo brez izpolnjenega PCT pogoja, na drugi strani pa mora otrok, starejši od 12 let, ta pogoj izpolnjevati,” je sporočil Golubović. Pri je spomnil, da se negativni rezultat samotestiranja, ki ga otroci in mladostniki opravljajo za obisk pouka, ne šteje za izpolnjevanje pogoja PCT. Takšna ureditev po mnenju LMŠ lahko privede do odlašanja obiska zdravnika.

V LMŠ vlado pozivajo, naj namesto izjem pripravi ukrepe, ki ne bodo oteževali obiska zdravnika, do katerega mora biti dostop po njihovem prepričanju omogočen vsem. “Če ne drugače, naj se necepljenim in tistim, ki virusa še niso preboleli, pred vstopom v zdravstveno ustanovo zagotovi brezplačno hitro testiranje,” je dodal.

Vlado pozivajo tudi k ponovni uvedbi brezplačnega testiranja za vse. Plačljivi hitri testi po njihovi oceni številne prebivalce, zlasti socialno šibkejše, odvračajo od testiranja, kar bi lahko povzročilo nenadzorovano širjenje koronavirusa med ljudmi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button