S cepljenjem brez predhodnega naročanja do povečanja deleža cepljenih

V nekaterih cepilnih centrih se bo v prihodnjih dneh nadaljevalo cepljenje proti covidu-19, na katerega se ni treba predhodno naročiti. Zainteresirani bodo cepljenje lahko prilagodili svojim obveznosti, v zdravstvu pa računajo, da bodo tako k cepljenju pritegnili širši krog ljudi. Nenaročene bodo ponekod cepili že danes popoldne.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes ugotavljal, da je trenutno dovolj cepiva proti covidu-19, da lahko preidemo na Slovencem bolj domač način cepljenja. “V naslednjem tednu bomo cepilnim centrom razdelili zadostne odmerke cepiv, da lahko pristopijo k dnevom odprtih vrat,” je dejal na novinarski konferenci, ki jo je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije. Na tak način želijo doseči čim več ljudi in doseči večjo precepljenost prebivalstva.

Epidemiološka situacija se v zadnjih dneh izboljšuje, največji del zaslug pa gre po besedah ministra cepljenju in prebivalcem, ki se zanj odločajo. Ob tem se je zahvalil tudi zdravstvenim delavcem na primarni ravni.

Nekateri cepilni centri so brez naročanja sicer cepili že v minulih dneh. Doslej so množična cepljenja brez predhodnega naročanja izvajali v Celju, Krškem, Ajdovščini in na Bledu.

To se med drugim na Primorskem nadaljuje že danes. V Krpanovem domu v Pivki bodo med 14. in 17. uro cepili s cepivom AstreZeneca. S tem cepivom se bodo nenaročeni lahko cepili tudi sežanskem kulturnem domu med 14. in 19. uro. Zdravstveni dom (ZD) Lucija bo popoldne cepil na svojem parkirišču, in sicer med 14. in 16. uro s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech, s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsson pa od 16. do 18. ure.

ZD Murska Sobota, ki je s prvim odmerkom do sedaj cepil 20.000 prebivalcev in 13.000 z drugim, bo nenaročene cepil v soboto v ambulanti ZD za cepljenje med 12.30 in 19.30. Na voljo je 1500 odmerkov AstraZenece. To je po njihovih izkušnjah tudi količina cepiva, ki so jo v tem času sposobni porabiti, je pojasnila direktorica murskosoboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač.

Dobre izkušnje s cepljenjem nenaročenih pa že imajo v Celju, je spomnila vodja celjskega cepilnega centra Doroteja Štruc. Cepili so z vsemi cepivi, ki so v Sloveniji na voljo, največ zanimanja pa je bilo za cepivi Pfizerja in Moderne.

S cepljenjem nenaročenih bodo nadaljevali 14. in 21. junija od 12. do 15. ure s cepivom AstraZenece. Na voljo bo 3000 odmerkov. “Če bo na voljo še drugo cepivo, bomo na spletni strani pravočasno objavili termin. Skrbno bomo vabili tudi na prejem drugega odmerka,” je napovedala.

V Mariboru “dan odprtih vrat” za cepljenje pripravljajo 18. junija. Takrat bo med 14. in 19. uro na voljo 4000 odmerkov cepiva AstraZeneca. Cepljenje poteka v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja, je spomnil direktor ZD dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik.

Mariborski cepilni center je doslej cepil okoli 70.000 oseb oziroma nekaj več kot 49 odstotkov prebivalstva, ki ga pokriva. Da bi dosegli 60-odstotno precepljenost, morajo v Mariboru cepiti 84.000 oseb. Na čakalni listi je trenutno še 240 ljudi, prihodnji teden pa jih bo še 10.000 cepljenih z drugim odmerkom.

K odločitvi za cepljenje je pozvala tudi predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović. Cepljenje proti covidu-19 v Sloveniji po njeni oceni poteka dobro. V primerjavi s povprečjem EU za nekaj odstotnih točk zaostajamo pri cepljenih s prvim odmerkom, pri cepljenju z drugim pa smo boljši od evropskega povprečja, je še izpostavila.

Zdravniki si, kot je dejala, želijo pospešitev cepljenja. Zavedajo se namreč, da bodo samo tako lahko preprečili hospitalizacije in smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom ter hkrati uspešno obravnavali ostala bolezenska stanja.

Beovićeva je cepljenje v Sloveniji označila za velik logistični in organizacijski zalogaj, ki se ga v Sloveniji ni bilo od začetka 70-ih let minulega stoletja ob epidemiji črnih koz.

Source
STA
Back to top button