AktualnoSosednje državeSlovenija

RTV Slovenija in ZPMS za žrtve potresa na Hrvaškem zbrali 61.000 evrov

Poudarki zgodbe
  • Sredstva za najranljivejše skupine po potresu so zbirali preko sms sporočil, nakazil na tekoči račun ter telefonskih klicev.

RTV Slovenija je z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v dobrodelni akciji zbiranja sredstev za najbolj prizadete v decembrskem katastrofalnem potresu na Hrvaškem zbrala dobrih 61.000 evrov, so danes sporočili iz službe za komuniciranje RTV Slovenija.

Zbrana sredstva bodo skupaj z ZPMS in zvezo društev Naši otroci Hrvaške (Naša djeca Hrvatske) namenili za nakup določene opreme za šole, za druge potrebe otrok in mladostnikov na prizadetih območjih ter za bivalne enote za družine z otroki in mladostniki.

Sredstva za najranljivejše skupine po potresu so zbirali preko sms sporočil, nakazil na tekoči račun ter telefonskih klicev. RTV Slovenija je telefonski številki in številko tekočega računa skoraj tri tedne redno objavljala na televiziji, radiu in svojem spletnem portalu.

Tako RTV Slovenija kot tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije sta ljudi z akcijo seznanjali tudi preko družbenih omrežij. Do torka so zbrali dobrih 61.000 evrov, so še sporočili in se zahvalili vsem, ki so sodelovali v akciji.

Iz podjetja v Slovenski Bistrici pa so danes na pot proti Hrvaški pospremili bivalni kontejner, ki so ga kupili z donatorsko akcijo društev, včlanjenih v Zvezo veteranov vojne za Slovenijo. Namenjen je slovenskemu rojaku Miranu Kobaletu, ki izhaja iz Rogatca, a se je julija 1991 priključil hrvaškim braniteljem v domovinski vojni.

Odtlej kot vojni invalid živi v Petrinji in je ob zadnjem potresu, kot njegovi številni someščani, ostal brez strehe nad glavo. Skupaj s hrvaškimi vojnimi veterani so se tudi slovenski odločili, da namesto denarja donirajo bivalni kontejner, opremljen z vso potrebno elektro in vodno inštalacijo ter z električnim grelnikom. Na željo Kobaleta, da bi ostanek življenja preživel bližje rojstnemu kraju, ga bodo namestili v obmejnem Humu na Sotli.

V uničujočem potresu, ki je z magnitudo 6,2 stresel sisaško-moslavško županijo 29. decembra lani, je umrlo sedem ljudi. Po potresu so prijavili skoraj 46.000 poškodovanih objektov. Strokovnjaki so doslej pregledali več kot polovico objektov, za več kot 3000 pa so ocenili, da niso varni za bivanje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button