Referendumske aktivnosti SAB pod sloganom Branimo vodo

Stranka SAB v kampanjo pred referendumom o noveli zakona o vodah vstopa s sloganom Branimo vodo. Z njo želijo osveščati o pasteh zakona in pozvati čim več ljudi k udeležbi na referendumu in glasovanju proti “nepopravljivim posledicam za vodo,” so danes sporočili iz stranke.

Z izbranim sloganom želijo v stranki poudariti, da “je usoda vode v naših rokah, zato je številčna udeležba na referendumu izjemnega pomena”.

Kot so ob začetku referendumskih aktivnosti zapisali v sporočilu za javnost, vidijo ključni vidik za aktivacijo državljanov za udeležbo na referendumu v osveščanju o pasteh zakona. Zato bodo tekom kampanje poudarjali, da je zakon najprej sporen že s proceduralnega vidika, saj je vlada novelo predlagala po 14-dnevni javni obravnavi in po skrajšanem postopku.

“Ob tem spomnimo, da so bili sporne spremembe in členi v zakon dodani po javni obravnavi, s čimer je vlada izključila strokovno javnost in civilno družbo. Stroka se do tveganj sploh ni mogla opredeliti,” so zapisali.

Po oceni SAB je najbolj sporen 37. člen zakona, ki širi možnost posegov na priobalna zemljišča in odpira vrata množični gradnji objektov v javni rabi po veljavni gradbeni zakonodaji.

“Vlada očitno pozablja na vlogo, ki jo imajo priobalna zemljišča. Ta so v zakonodaji opredeljena kot naravno javno dobro, saj nas ščitijo pred poplavami, filtrirajo vodo, ki nato pride v podtalnico, napajajo vodonosnike in nudijo prostor številnim rastlinskim in živalskim vrstam,” so zapisali.

Napovedali so, da bo stranka v času trajanja kampanje prisotna tako na družbenih omrežjih kot na terenu in stojnicah.

Source
STA
Back to top button