Slovenija

Rdeči križ razširja podporo družinam, ločenim zaradi nasilja in spopadov

Pred mednarodnim dnevom družin, ki bo 15. maja, Rdeči križ in Rdeči polmesec z novim projektom REPAIR širita podporo pri združevanju družin, ki so jih ločili nasilje in spopadi. Projekt bo nudil dodatno podporo osebam s priznano mednarodno zaščito pri združevanju z družinskimi člani iz države izvora. Aktivnosti bo izvajal tudi Rdeči križ Slovenije.

 

 

Projekt REPAIR (Reunification Pathways for Integration), ki ga sofinancira Sklad EU za azil, migracije in vključevanje (AMIF), omogoča varno in zakonito združevanje družin v EU s pomočjo upravičencem do mednarodne zaščite in njihovim družinskim članom pred, med in po prihodu, so sporočili iz Rdečega križa.

Triletni projekt vodi Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) v partnerstvu z Rdečim križem Avstrije, Francije, Velike Britanije in Slovenije ter Mednarodnim odborom Rdečega križa (ICRC).

Nacionalna društva Rdečega križa v omenjenih štirih državah povečujejo svojo podporo s ponudbo različnih storitev, vključno s svetovanjem, podporo pri vlogi za izdajo vizuma, socialno-kulturno orientacijo, psihosocialno podporo in jezikovnimi tečaji. Zagotavljajo tudi podporo pri integraciji, ki pomaga družinskim članom, da se ponovno povežejo po dolgem obdobju ločitve.

Pravico do družinskega življenja je treba spoštovati ne glede na to, od kod ljudje prihajajo, je opozorila Birgitte Ebbesen, regionalna direktorica IFRC za Evropo.

“Ne glede na to, ali prihajajo iz Ukrajine, Sirije, Afganistana ali Somalije, se ljudje, ki bežijo pred nasiljem in preganjanjem, pogosto ločijo od svojih družinskih članov, kar ima lahko uničujoče posledice za njihovo dobro počutje. Brez svojih najdražjih ne morejo nadaljevati normalnega življenja. Ponovna združitev družine je bistvenega pomena za uresničevanje pravice do družinskega življenja v Evropi in ključnega pomena za dolgoročno vključevanje v skupnosti, ki jih sprejemajo,” je poudarila.

Projekt temelji na dolgoletnem delu Rdečega križa in Rdečega polmeseca z migranti in begunci, njegov cilj pa je izboljšati in razširiti sedanje zagotavljanje storitev z razvojem novih orodij in pristopov, ki bodo deljeni tudi s ključnimi deležniki, so sporočili.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button