Rdeče regije: Po jutranjem testiranju učiteljev se večina učencev prve triade vrača v razrede

V črnih regijah na voljo nujno varstvo najmlajših učencev

V večini osnovnih šol v rdečih regijah se nadaljuje pouk za učence prvega triletja. Še pred poukom bodo zaposlene v šolah testirali na okužbo z novim koronavirusom. Kjer testiranj še ne bodo opravili, bo pouk potekal na daljavo.

Testiranje naj bi danes še pred začetkom pouka organizirali v okoli 90 odstotkov vseh osnovnih šol v rdečih regijah. Kjer tega ne bodo mogli organizirati, bo pouk potekal na daljavo in se bodo otroci v šolske klopi vrnili v torek. Testirati se bodo morali tudi zaposleni v vrtcih v rdečih regijah. Po navodilu ministrstva za izobraževanje naj bodo testiranja organizirana cel dan, da bo lahko potekalo varstvo vseh otrok.

V regijah, ki so zaradi slabše epidemiološke slike na črnem seznamu ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ‒ to so goriška, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška, posavska in zasavska regija ‒ pa bo po novem zagotovljeno nujno varstvo za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture. Tudi tisti zaposleni, ki bodo skrbeli za te otroke, bodo morali na testiranje.

V rdečih regijah ‒ to so gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska in savinjska ‒ bo tako pouk ta teden potekal za 48.309 učencev, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole. Zanje skrbi 11.590 učiteljev in drugih zaposlenih. V črnih regijah pa prvo triletje osnovne šole obiskuje 15.845 učencev.

Pretekli konec tedna so po več krajih po državi potekali protesti zaradi zaprtih šol, po nekaterih napovedih se utegnejo nadaljevati.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button