Razstava skupine Kvadratni meter v Cirkulaciji 2 o bivanjski problematiki

Poudarki zgodbe
  • Kvadratni meter je skupina umetnic in aktivistk, ki skozi umetniški izraz raziskuje nepremičninsko problematiko. Skupina uporablja različne umetniške prakse in se izraža skozi različne medije. Razstava v Cirkulaciji 2 bo na ogled do 8. marca.

V Cirkulaciji 2 v podhodu Ajdovščina je od danes na ogled razstava Najemnina + stroški aktivistično-umetniške skupine Kvadratni meter. Instalacija se ukvarja z bivanjsko problematiko v lokalnem in evropskem prostoru.

Kot piše na spletni strani Cirkulacije 2, sodobni človek pod vtisom svobodnega obstoja in ideje meritokracije utrpi občutek krivde nad lastno nezmožnostjo preživetja v sistemu, ki naj bi pridne nagrajeval s premoženjem.

S projektom se skupina osredotoča na konkretne vzroke bivanjskih tesnob mlajših generacij in delavskega razreda ter na neizogibne eksistencialne posledice in kontradikcije. Do paradoksa pride že v ustavah nekaterih držav Evropske unije glede pravice do spodobnega bivanja in nezmožnosti njene definicije, kaj šele pri njenem uresničevanju. Vedno bolj gentrificirana mesta rinejo na obrobje svoje prebivalstvo in aktivnosti ter se spreminjajo v sterilni prostor, prilagojen turizmu in nepremičninskim zbirateljem.

Lesena konstrukcija predstavlja sobo za dve naključni osebi. Utesnjujoča ni le psihološka nezmožnost zavzemanja prostora in njegovega karakteriziranja, temveč tudi fizična konstrukcija, ki se iz trenutka v trenutek manjša. Pritlično okno omogoči voajeristično izkušnjo mimoidočih, ki so pozvani k empatiziranju s situacijo, s katero se sooča vedno več ljudi, še piše na spletni strani.

Source
sta.si
Back to top button