SlovenijaKultura

Razstava arhitekture v lesu priložnost za dodatno promocijo lesene gradnje

Razstava Arhitektura v lesu danes za jutri, ki je na ogled na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli, prinaša odlično priložnost za dodatno promocijo lesene gradnje, so na današnji predstavitvi poudarili predstavniki organizatorjev. Taka gradnja je po njihovih besedah pomembna tako z okoljskega kot gospodarskega in družbenega vidika.

Razstava, ki so jo ob podpori direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javne agencije Spirit Slovenija pripravile Odprte hiše Slovenije v sodelovanju s partnerji, po besedah generalnega direktorja direktorata Danila Antona Ranca ponuja dober vpogled v priložnosti, ki jih na arhitekturnem področju ponuja les.

Trajnostna lesena gradnja po njegovih besedah predstavlja učinkovit način zmanjšanja količin toplogrednih plinov v ozračju. “Povprečna lesena hiša, ki ima tudi leseno notranjo opremo, v svoji življenjski dobi vsrka 70 ton ogljikovega dioksida,” je poudaril.

Pri predelavi lesa je poleg tega potrebne manj energije kot v ostalih industrijah. “Lesna industrija je energetsko samooskrbna, saj se tisti del lesa, ki ni več primeren za nadaljnjo predelavo, uporabi v energetske namene,” je izpostavil. Za krepitev uporabe lesa si po njegovih besedah prizadeva tudi Evropska komisija.

V. d. direktorja agencije Spirit Tomaž Kostanjevec je spomnil, da agencija z direktoratom za lesarstvo od leta 2013 izvaja vrsto aktivnosti za promocijo slovenskega lesa in lesenih izdelkov doma in v tujini.

“Pri tem spodbujamo uporabo lesa tako pri gradnji individualnih hiš kot javnih objektov in pri uporabi v vsakdanjem življenju. Obenem pa usmerjamo pozornost širše domače in tuje javnosti tudi na kakovostno slovensko arhitekturo,” je dejal.

Tako se agencija že nekaj let partnersko vključuje tudi v festival Odprte hiše Slovenije. “Na ta način skupaj širimo primere dobrih praks ter izobražujemo javnost o vrednotah dobro oblikovanega in grajenega prostora,” je izpostavil.

Lesena gradnja po njegovih besedah ni samo trenutna smernica, temveč predstavlja izjemno okoljsko, socialno in gospodarsko priložnost. Medtem ko v Sloveniji takšen tip gradnje predstavlja le okoli deset odstotkov vseh gradenj, pa v Skandinaviji v lesenih hišah živi 70 odstotkov ljudi.

Razstava predstavlja različno tipologijo arhitektur; od lesenih izobraževalnih stavb, športnih dvoran ter eno in več stanovanjskih hiš do turističnih objektov, kjer je les uporabljen na najrazličnejše načine, je pojasnila programska vodja Odprtih hiš Slovenije Eva Eržen.

Med predstavljeni projekti so tudi arhitekturne realizacije, ki so lani prejele nacionalno nagrado naj lesena gradnja 2020. To sta direktorat za lesarstvo in agencija Spirit podelila tretje leto zapored.

Poleg tega so na razstavo uvrščeni projekti, ki so nominirani za mednarodno nagrado na področju arhitekture Mies van der Rohe 2022, in projekti letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada, biroja Jereb in Budja arhitekti.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button