AktualnoSlovenija

Razprava na skupni seji odborov o non-paperju o Zahodnem Balkanu brez Janše

Člani odborov DZ za zunanjo politiko in za zadeve EU so danes na skupni seji razpravljali o domnevnem non-paperju o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga v Bruselj poslal premier Janez Janša. Predlagatelji so na sejo povabili tudi Janšo, da bi poslancem predstavil svoja stališča, vendar ga ni bilo v DZ.

Ker se je Janša opravičil, je poslanec Matjaž Nemec (SD) v imenu predlagateljev, poslanske skupine SD, zahteval prekinitev seje in predlagal, da razpravo nadaljujejo, ko bo imel predsednik vlade čas. Večina poslancev je njegov predlog zavrnila.

Nemec je od Janše želel odgovore na vprašanja, kakšno je njegovo stališče glede morebitnega spreminjanja meja na Zahodnem Balkanu, ali je sodeloval pri pripravi tega non-paperja in zakaj še vedno ni odločno zanikal svoje vloge pri tem dokumentu. “Danes bi moral biti predsednik vlade tukaj in to je nedopustno, ignorantsko in nespoštljivo,” je bil oster.

Zunanji minister Anže Logar je Nemcu predlagal, naj Janši zastavi poslansko vprašanje ob začetku seje DZ. Znova je zatrdil, da “fantomski non-paper”, ki naj bi nastal v Sloveniji, ne obstaja. Opoziciji je očital, da je sama zakuhala to afero in jo izvozila iz države. Razprava o tem “neobstoječem dokumentu” po njegovih besedah škodi Sloveniji, slovenskemu predsedovanju EU in tudi Bosni in Hercegovini.

Logar je znova zagotovil, da se strategija Slovenije do Zahodnega Balkana ni spremenila. V zadnjem letu se na tem področju ni nič spremenilo, ravno nasprotno, vložili smo dodatne napore, saj je ena od pomembnih točk slovenskega predsedovanja tudi priprava vrha EU-Zahodni Balkan, je poudaril.

Na sejo je bila vabljena tudi svetovalka predsednika republike za zunanje zadeve Smiljana Knez, ki je dejala, da predsednik Borut Pahor vprašanjem Zahodnega Balkana že vrsto let posveča veliko pozornost. Zavzema se za ohranitev ozemeljske celovitosti teh držav in reševanje njihovih dvostranskih vprašanj v dobrososedskem duhu ter poziva k spravi znotraj držav in med njimi, je povedala.

Pahor po njenih besedah opozarja voditelje teh držav in institucije EU, da širitev unije ne sme biti samo tehnicistični proces, temveč je treba nanj gledati z geopolitičnega zornega kota. Ob tem se zavzema za pospešitev tega procesa. Knezova je ponovila, da Pahor ni bil seznanjen z dokumentom o Zahodnem Balkanu, o katerem so poročali mediji.

Tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše je povedala, da v Evropski komisiji niso seznanjeni z neformalnimi dokumenti glede Zahodnega Balkana. Poslancem je ob tem predstavila stališča komisije glede te regije in širitve unije.

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek, ki ga je na sejo povabila poslanska skupina SDS, je povedal, da agencija ni bila seznanjena z obstojem domnevnega non-paperja, ki se ga povezuje s slovensko vlado. V zvezi s tem po njegovih trditvah ni dobila nobenih navodil, prav tako ni imela nobene vloge pri oblikovanju ali pošiljanju tega dokumenta.

Kot je pojasnil, je Sova začela preverjati določene aktivnosti v zvezi z dokumentom po njegovi objavi v medijih, predvsem v smeri odzivanja na medijske objave in morebitne posledice na dvostranske odnose z BiH in predsedovanje EU. Agencija za zdaj nima podatkov, da bi objava tega dokumenta pomenila tveganja in grožnjo nacionalni varnosti Slovenije, ocenjujejo pa, da bi lahko nadaljnje povezovanje Slovenije z domnevnim non-paperjem ogrozilo njene varnostne, gospodarske in politične interese na Zahodnem Balkanu, je še dejal Stušek.

Opozicijski in koalicijski poslanci so se v skoraj peturni razpravi medsebojno obtoževali, da sramotijo Slovenijo in škodijo ugledu države v tujini. Poslanci koalicije so opoziciji očitali, da je izvozila afero z non-paperjem in da ogroža slovensko predsedovanje Svetu EU.

Source
STA
Back to top button