Razpoloženje potrošnikov januarja na mesečni ravni nespremenjeno

Razpoloženje slovenskih potrošnikov se v januarju glede na december lani ni spremenilo, medtem ko se je v medletni primerjavi izboljšalo za pet odstotnih točk, je danes objavil statistični urad. Kazalnik zaupanja potrošnikov je od povprečja preteklega leta nižji za dve odstotni točki.

 

 

Januarja so se na mesečni ravni izboljšala pričakovanja glede gospodarskega stanja (za pet odstotnih točk) in glede večjih nakupov (za tri odstotne točke), kazalnik zaupanja potrošnikov pa sta izravnala kazalnika pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu, ki se je poslabšal za štiri odstotne točke, in trenutno finančno stanje v gospodinjstvu, ki je nižje za tri odstotne točke.

Do januarskega stagniranja zaupanja potrošnikov na mesečni ravni prihaja po tem, ko se je decembra lani izboljšalo, pred tem pa se je kazalnik pet mesecev zapored nižal.

V medletni primerjavi, torej z januarjem lani, se je kazalnik zaupanja potrošnikov zvišal. Navzgor so ga potisnila višja pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi (za 14 odstotnih točk), glede večjih nakupov (za devet odstotnih točk) in mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu (za štiri odstotne točke). Poslabšalo se je le pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu, in sicer za sedem odstotnih točk.

Statistiki so ob tem navedli, da so se glede na oktober lani izboljšala pričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanja (za tri odstotne točke) in pričakovanja glede izboljšave stanovanja (za dve odstotni točki). Pričakovanja glede nakupa avtomobila pa so se za dve odstotni točki poslabšala.

Statistični urad je anketo o mnenju potrošnikov izvedel med 1. in 16. januarjem, odgovorilo je 843 oseb.

Source
STA
Back to top button