Raziskava Valicona: Osebno doživljanje epidemije vedno boljše, a še vedno daleč od prave normalnosti

Družba Valicon na podlagi ocene osebnega počutja ugotavlja, da se situacija pomika v smeri normalnosti, vendar pa je kljub temu še daleč od življenja, ki smo ga poznali pred epidemijo in celo lansko poletje, ko so skladno z izboljšanjem razmer izmerili tudi najvišje vrednosti ocene osebnega počutja.

To po ugotovitvah Valicona potrjuje indeks normalnosti, ki predstavlja razliko med seštevkom pozitivnih in negativnih odgovorov na vprašanje o oceni osebnega doživljanja razmer. V primerjavi s koncem aprila, ko je ta indeks znašal -43, je tokrat osebno doživljanje situacije v okviru raziskave #Novanormalnost ocenjeno veliko bolje, saj se je z negativnih vrednosti povzpel na +1.

Podobno kot indeks normalnosti se izboljšuje tudi indeks optimizma, ki predstavlja razliko med deleži odgovorov, da gre (zelo) na bolje in da gre (zelo) na slabše. Ta je veliko bližje najvišji možni vrednosti, saj znaša 81 točk.

Opažajo tudi manj zaskrbljenosti. Indeks zaskrbljenosti znaša 12 točk, kar je za 22 točk manj kot konec aprila, ko je bila ta vrednost še 34 točk.

Tudi ocena situacije glede na stanje pred epidemijo se je nekoliko izboljšala. V tokratni meritvi je razlika med tistimi, ki menijo, da je njihovo življenje slabše ali precej slabše, in tistimi, ki odgovarjajo, da je boljše ali precej boljše kot pred epidemijo, nižja, saj dosega vrednost -32 točk. V prejšnji meritvi je bil ta indeks -39 točk.

Na bolj normalno situacijo kaže tudi nekoliko večji obseg potrošnje. Indeks potrošnje, ki predstavlja razliko med dejanskim in pričakovanim povečanjem oziroma znižanjem potrošnje namreč znaša -10 točk. Po navedbah Valicona gre za najvišjo do sedaj izmerjeno vrednost.

V zadnji meritvi so izmerili do sedaj najvišjo realizirano in izraženo namero za cepljenje, to je 62 odstotkov. V tokratni meritvi so preverjali, kaj je za cepljenje motiviralo tiste, ki so se že cepili oziroma se zagotovo bodo, ter kaj so zadržki pri neodločenih in tistih, ki so odločeni, da se ne bodo cepili.

Med že cepljenimi prevladujejo odgovori, da gre za zaščito pred boleznijo oz. okužbo (41 odstotkov) ter za zaščito drugih (22 odstotkov). Med tistimi, ki se bodo zagotovo cepili, pa gre predvsem za vrnitev v normalno življenje (13 odstotkov) in željo po skorajšnjem koncu trenutnega stanja (šest odstotkov).

Med tistimi odločenimi, ki se ne nameravajo cepiti, prevladuje mnenje, da gre za eksperimentalno cepivo (32 odstotkov), ki mu ne zaupajo (28 odstotkov), kar nekaj jih niti ne verjame v koronavirus (16 odstotkov).

V raziskavi, ki je potekala med 28. in 30. majem, je sodelovalo 507 oseb.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button