EUSlovenijaGospodarstvo

Raščan o zavezanosti Slovenije zniževanju emisij toplogrednih plinov

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan se je udeležil virtualnega dogodka na visoki ravni med EU in Brazilijo o podnebnih spremembah, biotski raznovrstnosti in trajnostnem razvoju. Poudaril je zavezanost Slovenije zniževanju emisij toplogrednih plinov v okviru zavez EU za ogljično nevtralnost do 2050.

Raščan je na visokem dialogu EU-Brazilija skupaj z ministrom za okolje in energetsko tranzicijo Portugalske Joaom Pedrom Matosem Fernandesem ter evropskim komisarjem za okolje, oceane in ribištvo Virginijusom Sinkevičiusom zastopal evropsko stran. Med predstavniki brazilske strani sta bila zunanji minister Carlos Alberto Franca in minister za okolje Ricardo Salles, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Raščan je med drugim dejal, da se Slovenija, ki bo v času podnebne konference COP26 v Glasgowu novembra v vlogi predsedujoče Svetu EU, aktivno pripravlja na vodenje usklajevanja stališč EU do podnebnih vprašanj, ki jih bo na konferenci tudi zastopala. Predstavil je aktivnosti Slovenije na področju upravljanja z vodami in gozdovi, poglede na prilagajanje podnebnim spremembam in napore za zagotovitev pogojev za krožno gospodarstvo.

Poudaril je, da je Slovenija z visokim deležem biotske raznovrstnosti, gozdov in voda mednarodna zaščitnica naravnega načina upravljanja ter zavezana podnebni nevtralnosti na socialno pravičen način. “Krožno gospodarstvo je strateško razvojna prioriteta Slovenije ter priložnost za večanje konkurenčnosti gospodarstva ob hkratnem zmanjševanju rabe naravnih virov,” je poudaril.

V zadnjem obdobju se krepi dialog med Slovenijo in Brazilijo glede ozaveščanja o priložnostih prehoda v krožno gospodarstvo ter možnosti za sodelovanje podjetij in znanstveno-raziskovalnih institucij iz obeh držav, so navedli na ministrstvu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button