Rajanju na Sotočju so dnevi šteti

Festivalsko dogajanje v Tolminu le še do leta 2027

Pred dvema letoma se je v spletni anketi Posoškega razvojnega centra proti festivalom, ki so se odvijali na Sotočju, opredelilo zgolj devet odstotkov anketirancev. Anketa, ki jo je pripravila Fakulteta za uporabne študije, pa je pokazala, da prebivalci Tolmina festivalsko sezono vidijo kot dejavnik, ki pozitivno vpliva na stanje lokalnega gospodarstva. Občinska oblast je kljub temu vztrajala, da je v interesu lokalne skupnosti in okolja, da se festivalska dejavnost v Sotočju omeji.

Festivalski turizem naj bi onesnaževal območje Sotočja, hrup glasbenih skupin pa kalil mirno bivanje krajanov. Tolminski občinski svet je nedavno na seji sprejel odlok, ki določa pogoje za organizacijo in izvedbo festivalov ob tolminskem Sotočju do leta 2027. Kot je pojasnil tolminski župan Alen Červ, so se vsi strinjali predvsem v izhodišču, da »festivalov na Sotočju po letu 2027 v trenutnem konceptu ne vidijo več«. V skladu z občinskim odlokom bodo dovoljeni le še trije večji glasbeni festivali. Organizatorji bodo morali plačati tudi precej višjo festivalsko takso, ki so jo po besedah župana dvignili na nivo turistične takse. Ta je namreč edini neposredni občinski prihodek. Glede na dostopne podatke je občina za sedem izvedenih festivalov leta 2019 obračunala skupaj za 44.500 evrov festivalske takse. Po novem bodo morali festivali z do pet tisoč obiskovalci dnevno plačati osem tisoč evrov na dan, kar za večji petdnevni festival pomeni 40.000 evrov festivalske takse. 

Glede na novi odlok bodo morali trije večji glasbeni festivali potekati v obdobju meseca dni. V odloku piše, da mora biti Sotočje za občane vedno prosto dostopno. Manjše športne ali večdnevne kulturne prireditve, ki sprejmejo manj kot 800 obiskovalcev, bodo v prihodnje še vedno lahko dobile dovoljenje za tako imenovane festivale manjšega obsega. Glede teh se bo občina individualno odločala o vsaki vlogi posebej.

Predvidoma junija se bo sicer po dveh letih in pol gradnje v bližini odprla nova tolminska obvoznica, ki bo odprta tudi med trajanjem festivalov. Spremenila se je tudi časovnica pridobivanja dovoljenj, ki jih festivalom izda občina, pogoj za pridobitev dovoljenja pa bo po novem poravnana taksa. Za ta ukrep so se odločili, ker nekatere takse preteklih festivalov še vedno niso poravnane. Festivalska taksa za MetalDays 2022 je bila delno vplačana v dobro občinskega proračuna šele za lani, za preostali neplačani del v višini 20.000 evrov pa poteka upravni spor. Tudi odmerjena taksa za festival Overjam Reggae Festival 2023 v višini 7500 evrov kljub številnim opominom še ni bila poravnana. 
Kot je za STA povedal vodja festivala Punk Rock Holiday Andrej Sevšek, je bil občuten dvig festivalske takse eden od kompromisov, ki so ga morali sprejeti, čeprav se je precej festivalov po pandemiji covid-19 soočalo s finančnimi težavami. »Ves čas so nas obveščali, zares smo lahko podajali pripombe in usklajevali interese. Končno smo prišli do kompromisa, ki ne duši festivalov v taki meri, da bi se poslovili. Veseli smo, da imamo načrt vsaj za naslednja štiri leta in da se nam ni treba pogovarjati vsako leto znova. Največji udarec za nas je seveda festivalska taksa, ki je nek unikum v Evropi, a smo tudi v ta kompromis privolili. Zavedamo se, da moramo nekaj dati nazaj okolju, in hvaležni smo, da smo lahko v Tolminu. Kako bomo nadomestili ta minus, pa moramo še premisliti in se pogovoriti tudi z obiskovalci.«

Dvig takse bo povzročil težave predvsem srednje velikim in manjšim festivalom, ki potekajo ob Soči, kot so Butik, Punk Rock Holiday in zlasti trenutno edini večji metalski festival v državi Tolminator, ki je ob Soči vzniknil po selitvi festivala Metaldays v Velenje. Slednjega letos ne bo, pač pa se vrača šele poleti 2025. Nepredvidljiva predčasna prekinitev festivala lansko leto zaradi poplav je eden izmed glavnih razlogov, zakaj so bili organizatorji primorani odpovedati letošnjo izvedbo festivala. Delo poroča, da so brez plačila ostale tako manjše glasbene skupine kot tudi prepoznavni glasbeniki. Organizatorji festivala Metaldays so še vedno dolžni več agencijam, ki zastopajo metalske skupine, ki so lani nastopile na festivalu. Direktor podjetja, ki je organiziralo festival, Slobodan Milunović, na grožnje agentov z izterjavo dolgov po pravni poti odgovarja, da bo v tem primeru razglasil bankrot podjetja, ki je organiziralo festival. Z enako argumentacijo je Milunović že leta 2021 odvračal kupce vstopnic za odpovedane festivale od tega, da bi izterjali kupnino po sodni poti. Pojavila so se tudi poročila, da je s partnerko pobegnil na Madagaskar in se na ta način izognil plačilu dolgov do glasbenikov in občine. »Potrudili se bomo, da bo metalska glasba ostala v Tolminu, imamo pa veliko težav, ki jih je povzročil organizator festivala Metaldays z neplačevanjem in drugimi dejanji ‘požiganja mostov’. Upam, da bomo do leta 2027 dokazali Tolminu, da smo drugačni in da se bo Tolmin odločil za nadaljevanje zgodbe,« je dogajanje okoli metalskih festivalov na Sotočju komentiral eden izmed organizatorjev Tolminatorja Črt Batagelj.

Smernice za razvoj tolminskega turizma, ki jih je pripravila občina že v prejšnjem mandatu, naj bi sledile domnevnemu ekonomskemu interesu kraja, ki zajema privabljanje mirnejših, premožnejših in za lokalno kulinariko, še posebej sir in vino, zainteresiranih turistov. Letos bo sicer prihodkov od treh festivalov za dobrih 80.000 evrov, lani pa so za štiri festivale iztržili 30.000 evrov – del je še v izterjavi.  Glede na to, da bodo ta sredstva namenjena krajevnim skupnostim, na katere festivali najbolj vplivajo, ter urejanju Sotočja in razvoju turizma, k čemur, roko na srce, prispevajo predvsem festivali, ni jasno zakaj namerava občina festivalski turizem ukiniti.  

Simon Smole

Back to top button