Radio Študent v primeru odhoda iz ŠOU pričakuje postopno ureditev položaja

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) je po opozorilu Radia Študent (RŠ), da proračun za leto 2021 ne vsebuje postavke za sofinanciranje radia, sporočila, da dokončna odločitev o letošnjem proračunu še ni bila sprejeta. Z RŠ so medtem sporočili, da jih želijo privatizirati, in za ponedeljek sklicali novinarsko konferenco.

Kot so zapisali na ŠOU, so se tako kot številne nevladne organizacije znašli v negotovih razmerah, povezanih z epidemijo covida-19. V slabem finančnem položaju so se znašli že v začetku lanskega leta, ko je epidemija močno okrnila obseg študentskega dela, s čimer se je zmanjšalo financiranje študentskih organizacij.

“Negotovo finančno situacijo pa je še dodatno poslabšal nedavno sprejet vladni predlog o spremembi 130. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ki bo organizaciji samo v naslednjem letu dodatno odtegnila več kot 600.000 evrov, če upoštevamo še naslednja leta, pa bo finančna škoda večmilijonska. Zaradi izjemnega zmanjšanja sredstev bomo prisiljeni v visoke finančne reze in opustitev posameznih dejavnosti na vseh ravneh naše organizacije,” so zapisali na ŠOU.

Pri tem so primerjali finančna načrta za leto 2010 in 2021: prvi je predvideval 7,57 milijona evrov prihodkov, drugi pa 2,9 milijona evrov, kar je le še 38,3 odstotka sredstev glede na leto 2010. Zaradi znižanja prihodkov so se, kot so zapisali, prisiljeni pogovarjati o nadaljnjem financiranju posameznih zavodov družine ŠOU, med katere sodi tudi RŠ.

So pa v sporočilu za javnost poudarili, da dokončna odločitev o finančnem načrtu za leto 2021 še ni bila sprejeta, saj “gre predlog finančnega načrta šele v drugo obravnavo, ki omogoča vsebinske in finančne spremembe na posameznih postavkah”. Po njihovih pojasnilih so pogovori z vodstvi posameznih zavodov in drugimi člani družine ŠOU še vedno v teku, zato ne želijo komentirati posledic odločitev, ki še niso bile dokončno sprejete. Dodali so tudi, da vodstvo ŠOU išče ustrezne rešitve.

Z RŠ pa so danes posredovali izjavo za javnost, ki so jo naslovili Privatizirajte se sami ali vas bomo privatizirali mi. Poslali so jo po torkovem sestanku z vodstvom ŠOU, na katerem so jim, kot so zapisali, pojasnili nično postavko, jih postavili pred izbiro, ali odidejo ali jih prodajo, ter jim za odgovor dali tri dni časa.

Po njihovem mnenju to vodi k razhodu od ŠOU, ne strinjajo pa se z načinom, da bi se za to morali odločiti v treh dnevih. Kot je za STA povedala direktorica Ana Kandare, se sicer zavedajo, da druge možnosti kot izstopa iz ŠOU ni, vendar pa “zahtevajo neko normalno obdobje” za ureditev položaja radia. “Taka sprememba z danes na jutri pomeni samo realno grožnjo komercializacije,” je dodala.

Kot so zapisali v izjavi, bi bil “rokohitrski izstop ŠOU iz ustanoviteljstva”, čeprav sredstva ŠOU predstavljalo le še slabo četrtino vseh njihovih sredstev, poguben, ker bi radio s tem izgubil tudi status študentskega programa posebnega pomena. Poleg tega bi ogrozil celotno strukturo financiranja, ki primarno izhaja iz sofinanciranja številnih domačih in evropskih projektov.

Od ŠOU zahtevajo, naj prekine poskus odprodaje ustanoviteljstva ter zagotovi financiranje za leti 2021 in 2022 ter s tem prehodno obdobje dveh let za postopno preureditev položaja. Javnost in pristojne institucije pa pozivajo k aktivni vlogi pri preprečevanju odprodaje in komercializacije RŠ. Podrobneje bodo o tem spregovorili v ponedeljek na spletni novinarski konferenci.

Source
sta.si
Back to top button