SlovenijaKultura

Radio Študent: Sprejeti proračun ŠOU bo imel za radio resne posledice

Proračun Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) za letošnje leto bo imel resne posledice za Radio Študent (RŠ), sta po njegovem četrtkovem sprejetju ocenila uprava in uredništvo RŠ. Ta bo letos prejel 84.000 evrov oziroma 70 odstotkov sredstev glede na lanski proračun, kar je po njihovi oceni premalo za nemoteno delovanje radia.

Na RŠ ocenjujejo, da bo s tem okrnjena izvedba jedrnih novinarskih dejavnosti in programov usposabljanj, pa tudi drugih radijskih projektov, medtem ko iskanje novih finančnih virov ob trenutni strukturi financiranja ne obeta hitrih rešitev.

“Razvojni načrti radia se bodo zaradi nižanja sredstev ustanovitelja vnovič prisiljeni umakniti inovativnim preživetvenim strategijam. Leto 2021 po sili razmer napoveduje oster boj za preživetje ter ustvarjanje trdnejše podlage za ohranitev programske neodvisnosti in finančne stabilnosti radia, za obstoj katerega je skočila pokonci skoraj vsa relevantna javnost doma in v tujini,” so zapisali v današnji izjavi za javnost.

V “boju za obstoj” kot veliko pomoč omenjajo donacije, ki jih RŠ namenjajo podpornice in podporniki preko platforme Siri.radiostudent.si, vendar to po oceni vodstva in uredništva ne more predstavljati trajne rešitve.

Skoki v odtegovanju in dodajanju podpore, ki so si sledili od novega leta in v četrtek dobili zadnjo besedo, po njihovi oceni pričajo o tem, da problem financiranja radia pri ŠOU ne izhaja iz trenutnega finančnega stanja ustanovitelja, temveč v tem vidijo “načrtno uničevanje in discipliniranje medija, ki se ne uklanja vladajoči študentski eliti, kar je razvidno tudi iz več javnih izjav predstavnikov ŠOU glede kritičnega poročanja RŠ”.

Privatizacija sicer naj ne bi bila več med osrednjimi načrti vodstva ŠOU, če sodijo po besedah direktorja Andreja Klasinca, ki je po njihovih navedbah v četrtek potrdil, da se bodo glede prenosa ustanoviteljstva pogovarjali le na pobudo RŠ. Kot piše v izjavi, teh namenov nimajo in si bodo tudi v prihodnje prizadevali za zadostno financiranje pri ŠOU ter za ponovno zagotovitev odstotkov minimalnega financiranja zavodov, ki “upoštevajo doprinos vsakega izmed članov družine ŠOU pri uveljavljanju študentskega in širšega javnega interesa”.

Na RŠ so prepričani, da so uspešno preprečili uničenje radia, z “vsemi razpoložljivimi silami” pa ga bodo reševali tudi pred “umiranjem na obroke”. Pri tem še naprej računajo na podporo vseh 15.000 posameznikov in več kot 500 institucij, ki so se januarja pridružili koaliciji za ohranitev RŠ, in verjamejo, da jim je to uspelo prav zaradi te podpore.

Kot so izpostavili, je ŠOU “vnovič najbolj radikalno odtegnil prepotrebna sredstva enemu izmed najdejavnejših zavodov, v katerem študentski in širši javni interes že 52 let razumejo kot temeljno počelo svojega delovanja, medtem ko je ponovno nagradil tiste, ki zaradi epidemije delujejo v okrnjenem obsegu”. Z največ sredstvi, 325.000 evrov, bo razpolagal študentski Kampus.

Pri tem so omenili še, da je letos pri vseh zavodih ŠOU razen pri RŠ financiranje celo višje od minimalnih deležev, ki so bili do 30. decembra 2020 zagotovljeni s pravilnikom o financiranju ŠOU. Sredstva ŠOU za radio letos predstavljajo 3,1 odstotka prihodkov iz koncesijske dajatve, pred tem pa mu je bil zagotovljen minimalni delež v višini štirih odstotkov koncesije.

Z omenjenimi 84.000 evri bo RŠ razpolagal po tem, ko je v začetku januarja opozoril na možno prekinitev financiranja pri ŠOU, saj študentski proračun za leto 2021 v prvem predlogu ni vseboval postavke za sofinanciranje. Temu so sledili številni odzivi podpore. Nov predlog je nato predvidel 64.000 evrov oziroma polovico od lanskih 120.000 evrov, nazadnje pa mu je ŠOU ta znesek zvišala za 20.000 evrov.

Source
sta.si
Back to top button