Slovenija

Ptujski grad še vedno brez hidranta za zagotavljanje požarne varnosti

Ptujski grad, ki je v lasti države, z njim pa upravlja Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, tudi po več letih pregovarjanj, ali je za to dolžan poskrbeti lastnik ali lokalna skupnost, nima zagotovljene ustrezne požarne varnosti. Še vedno je namreč brez hidrantnega omrežja, s katerim bi omogočili nemoteno posredovanje gasilcev v primeru požara.

Na problematiko že vrsto leto opozarjajo v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, nedavno pa je na to znova spomnil ptujski svetnik Matej Siebenreich iz Liste Andreja Čuša in glede na otežen dostop gasilcev na Ptujski grad v primeru požara odgovorne pozval, da čim prej najdejo rešitev in postavijo hidrant v javnem vodovodnem omrežju namenjenem zagotavljanju požarne varnosti.

Na ptujski občini odgovarjajo, da so v začetku leta 2017 na podlagi dogovora z ministrstvom za kulturo za mnenje o tem, kdo je dolžan zagotoviti požarno varnost na gradu, povprašali računsko sodišče.

Od tam so jim odgovorili, da se do tovrstne problematike dotlej še niso opredelili in občino za mnenje napotili na ministrstvo za okolje, ki je pristojno za pripravo in tolmačenje predpisov s področja javnih služb varstva okolja, in na upravo za zaščito in reševanje, v skladu z zakonom o varstvu pred požarom opravlja predvsem upravne in strokovno tehnične naloge na tem področju.

Vendar se tudi okoljsko ministrstvo do problematike ni želelo opredeliti, saj, kot so jim pojasnili, ni pristojno za reševanje konkretnih vprašanj, prav tako ni arbiter med občino in državo. Hkrati so pojasnili, da požarna varnost ni v njihovi pristojnosti.

Kot edina pristojna institucija je na njihova vprašanja vsebinsko odgovorila uprava za zaščito in reševanje. Ne glede na razloge, ki so pripeljali do odločitve, da je za Ptujski grad treba zagotoviti ustrezne vodne vire za gašenje, so na upravi mnenja, da je za izvedbo odgovoren lastnik objekta.

Kljub temu kaže, da zgodba še ni končana in hidranta vsaj še nekaj časa ne bo, saj na ministrstvu za kulturo odgovarjajo, da iz dostopnih uradnih dokumentov ne izhaja, da bi obstajala požarna nevarnost za grad, prav tako pa ne obstaja odločba za ugotavljanje požarne varnosti pristojnega inšpekcijskega organa, ki bi govorila o tem, da ptujski grad ni požarno varen.

Kot so za STA še pojasnili na ministrstvu, mestna občina že nekaj let zahteva, da sofinancirajo gradnjo hidrantnega omrežja do gradu, a po leta 2018 pridobljenem mnenju državnega odvetništva ne gre za gradnjo hidranta zaradi zagotovitve požarne varnosti, saj gre pri gradu za obstoječ objekt s predpisanim dovoljenjem za uporabo.

Glede vprašanja obnove vodovodnega sistema državno odvetništvo meni, da mora občinska javna služba zagotoviti zadostno oskrbo s pitno vodo za objekte na območju ptujske občine, torej tudi za Ptujski grad, so še dodali na ministrstvu za kulturo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button