Prvaki koalicijskih strank danes o prioritetah v boju z epidemijo covida-19

Poudarki zgodbe
  • Vlada je tako na četrtkovi seji podaljšala večino protikoronskih omejitev, tudi zaprtje šol, razen tistih za otroke s posebnimi potrebami. Vrtci bodo še naprej nudili le nujno varstvo, zapirajo se smučišča, v soboto tudi muzeji in galerije, od sobote bodo znova ustavljeni treningi vseh športnikov z izjemo vrhunskih, poklicnih ter reprezentačnih kadetov in mladincev. Se pa denimo odpira medicinska pedikura.

Predsedniki koalicijskih strank SDS, SMC in NSi, Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, bodo danes družno stopili pred novinarje in spregovorili o boju vlade z epidemijo covida-19. Epidemiološka slika se je v državi po praznikih poslabšala, zato se odmika tudi odpiranje šol, ki je za vlado, kot navaja sama, ena od prioritet.

V sredo so po vladnih podatkih ob 18.280 hitrih in PCR testih potrdili 2663 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 23 covidnih bolnikov. V bolnišnicah so zdravili 1169 covidnih bolnikov, 189 jih je potrebovalo intenzivno nego. Po podatkih za sredo so v povprečju v zadnjih 14 dneh potrdili 1064,9 okužbe na 100.000 prebivalcev, v zadnjih sedmih dneh pa 583 na 100.000 prebivalcev. Najmanj okužb imajo v primorsko-notranjski regiji, daleč največ primerov pa beležijo v Posavju.

Vlada je tako na četrtkovi seji podaljšala večino protikoronskih omejitev, tudi zaprtje šol, razen tistih za otroke s posebnimi potrebami. Vrtci bodo še naprej nudili le nujno varstvo, zapirajo se smučišča, v soboto tudi muzeji in galerije, od sobote bodo znova ustavljeni treningi vseh športnikov z izjemo vrhunskih, poklicnih ter reprezentačnih kadetov in mladincev. Se pa denimo odpira medicinska pedikura.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer napovedal, da bo vlada nadaljevala prizadevanja in dialog ter pripravila predlog morebitnega modela odpiranja šol in ga ponudila v razpravo ravnateljem. Ampak ključna vprašanja, ki so s tem povezana, so umeščena v širši okvir, to so trenutne epidemiološke razmere v EU, pri nas in v sosednih državah, je dejal.

Tudi o tem naj bi danes na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju spregovorili vsi trije predsedniki koalicijskih strank.

Source
STA
Back to top button