Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema pripravljena

Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema v javnem sektorju so že pripravljena, so danes pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Z njimi bodo najprej seznanili vlado, takoj za tem pa tudi reprezentativne sindikate javnega sektorja. Po seznanitvi bodo s sindikati začeli usklajevanja glede posameznih sprememb plačnega sistema, so napovedali.

 

Spremembe plačnega sistema javnega sektorja predvideva že koalicijska pogodba. Septembra lani jih je napovedal tudi predsednik vlade Janez Janša, ko je v državnem zboru dejal, da bodo v kratkem začeli priprave in pogajanja za izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema. Njegov torkov tvit napoveduje izvzetje operativnega dela policije iz enotnega plačnega sistema.

Sindikati javnega sektorja so po septembrski premierjevi napovedi od ministra za javno upravo Boštjana Koritnika želeli pojasnila, kakšni so vladni načrti na tem področju. Na sestanku v oktobru jim je pojasnil, da so v fazi zbiranja mnenj in pogledov resorjev na to, kje zaznavajo največje težave in kako bi lahko plačni sistem izboljšali.

Zbrani predlogi in mnenja pa bodo lahko podlaga za pripravo izhodišč za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, o katerih bo v nadaljevanju potekala razprava tako na vladni strani, kakor tudi v okviru socialnega dialoga z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, so takrat sporočili z ministrstva za javno upravo.

Na vprašanje, kje resorji zaznavajo največje težave in kakšni so njihovi predlogi za izboljšanje plačnega sistema, so v začetku tega tedna za STA pojasnili, da o podrobnostih v tej fazi še ne želijo razpravljati. So pa dodali, da je glede sprememb plačnega sistema vsem resorjem skupno to, da si želijo spremembe sistema, ki bodo zagotavljale boljšo povezanost plačila za delo z rezultati dela, večjo fleksibilnost pri določanju višine plače, manj administriranja in poenostavitve sistema.

Spremembe plačnega sistema v javnem sektorju so po vseh teh letih pravzaprav že nujne, so zapisal na ministrstvu. Kot je oktobra sindikatom zagotovil minister Koritnik, pa do sprememb v strukturi plačnega sistema ne bo prišlo brez socialnega dialoga.

Source
STA
Back to top button