EUSlovenijaGospodarstvo

Promet na evropskih letališčih še za petino nižji kot pred pandemijo

Letalski promet, ki ga je v preteklih letih močno prizadela pandemija covida-19, vztrajno okreva. Na evropskih letališčih so lani našteli 1,94 milijarde potnikov, kar je 98 odstotkov več kot leta 2021, a še vedno 21 odstotkov manj kot v predkoronskem letu 2019, poroča evropska veja Mednarodnega združenja letališč Airports Council International.

 

“Rast števila potnikov je bila lani fenomenalna. Začelo se je spomladi, ko so države odpravile večino koronskih omejitev v zračnem prometu, vrhunec smo beležili poleti, močno povpraševanje pa se je nadaljevalo tudi v poznejših mesecih,” je rezultate strnil generalni direktor Airports Council International (ACI) Europe Olivier Jankovec.

Kot je dodal, je letalski potniški promet okreval kljub geopolitičnim šokom, neugodnim makroekonomskim razmeram, podražitvam vozovnic in še vedno prisotnemu covidu-19. “Če kaj, nas je lansko leto naučilo živeti in potovati s covidom-19,” je povzel.

Jankovec je sicer izpostavil, da številke še vedno niso na predkoronski ravni. “Pred nami je še vedno veliko negotovosti, med drugim ni videti konca vojni v Ukrajini,” so generalnega direktorja povzeli v združenju. Kljub temu po njegovi oceni obeti za letalski potniški promet ostajajo dobri.

Največjo rast potnikov so lani zabeležila letališča v državah, kjer so bile omejitve leta 2021 še posebej stroge, so zapisali v ACI. V Veliki Britaniji so na letni ravni zabeležili 249-odstotno rast, na Irskem 235-odstotno in na Finskem 187-odstotno.

Nekaj letališč se je po številu potnikov skoraj povsem približalo številkam iz leta 2019. V Grčiji so našteli le 1,9 odstotka manj potnikov kot leta 2019, na Portugalskem jih je bilo 5,8 odstotka manj in v Luksemburgu 6,9 odstotka manj.

Med večjimi evropskimi trgi so letališča v Španiji zabeležila 11,4 odstotka manj potnikov kot v predkoronskem letu 2019, italijanska letališča so jih naštela 17,9 odstotka manj, v Franciji pa jih je bilo 18,8 odstotka manj. V Veliki Britaniji je bilo potnikov kljub visoki rasti na letni ravni za 24,8 odstotka manj kot leta 2019.

Najslabše med evropskimi letališči so se v primerjavi z letom 2019 odrezala slovenska (-43,6 odstotka), Finska (-40,6 odstotka) in Slovaška (-38,6 odstotka).

Source
STA
Back to top button