Slovenija

Programski svet RTVS za vrnitev nekaterih televizijskih oddaj na prvi program

Programski svet Radiotelevizije Slovenija je soglašal s spremembo programsko-produkcijskega načrta in spremenjeno programsko shemo Televizije Slovenija za letos, po kateri bodo novo informativno oddajo Panorama na drugem programu začeli predvajati 30. maja. Spremembe določajo tudi prenos oddaje Utrip z drugega na prvi televizijski program.

 

 

Oddaja Zrcalo tedna pa bo v skladu s spremembo na sporedu v nedeljo na prvem televizijskem programu in ne več v soboto na drugem programu. Tudi oddaja Intervju bo znova umeščena v okvir sheme prvega televizijskega programa.

Medtem bo število televizijskih oddaj Tarča in Studio City takšno, kot je določil že novembra lani sprejeti programsko-produkcijski načrt, je povedal generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough. Na vprašanje predstavnikov zaposlenih v svetu, kdo bo vodil Studio City, pa je dejal, da tega ne ve, saj gre za uredniške odločitve.

Že ob glasovanju o dnevnem redu seje so zavrnili predlog skupine svetnikov, med njimi tudi vseh treh predstavnikov zaposlenih Gregorja Drnovška, Saša Hribarja in Roberta Pajka, da obravnavajo predlog za takojšnjo vrnitev oddaje Studio City na spored prvega programa Televizije Slovenije v enakem terminu, z enako uredniško ekipo in z voditeljem Marcelom Štefančičem.

V nadaljevanju so obravnavali nastop programskega svetnika Slavka Kmetiča na okrogli mizi v Raki pri Krškem konec marca, iz njegovih izjav pa je bilo po mnenju predstavnikov zaposlenih v svetu večkrat razvidno, da grozi novinarjem z odpovedmi pogodb o zaposlitvi in uvajanjem reda na zavodu.

Po njihovem opozorilu je tudi priznal, da večkrat pokliče odgovorno urednico televizijskega informativnega programa Jadranko Rebernik v zvezi s pripravo novinarskih prispevkov. Pri tem so poudarili, da gre za kršitev statuta zavoda, po katerem programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev, povezanih z objavo delov programa.

Rebernikova je danes potrdila, da jo je Kmetič večkrat poklical, pri tem pa mu je pojasnila kakšno vprašanje. Sama v tem ne vidi nič spornega in je zadovoljna, če sodeluje s svetom. Želi si, da bi bile razprave na svetu na višji ravni.

Kmetič, ki ga je DZ imenoval v programski svet na predlog gledalcev in poslušalcev in je v svojih stališčih naklonjen stranki SDS, se je opravičil, če je z izjavami koga užalil. Vendar pa je poudaril, da “stoji za njimi”. Programski svet je njegovo opravičilo sprejel.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button