Prodajalne z oblačili, frizerski in kozmetični saloni v četrtek spet zapirajo vrata

Določili tudi izjeme pri prehajanju med občinami in regijami za namen obiskov

V četrtek sledi novo zaostrovanje ukrepov, saj je vlada na dopisni seji z odlokom o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev zmanjšala število izjem. Znova se zapirajo, frizerji, prodajalne z oblačili in obutvijo, tehnične trgovine … itd.

 

Vsem trenutno veljavnim omejitvam, torej policijski uri med 21. in 6. zjutraj in prepovedi zbiranja, se tako v četrtek 24. decembra ponovno pridružujejo dodatne omejitve. Zapira se vse, kar se je odprlo prejšnji torek in soboto, se pravi trgovine z obleko in obutvijo, tehnične trgovine, frizerji, kozmetični saloni, čistilnice itd.

Nova zaostritev naj bi veljala do 4. januarja, potem pa se bo vlada glede na epidemiološko sliko znova odločala.

Skladno z odlokom bodo od četrtka naprej tako med izjeme spet sodile le prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji (pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah), lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe.

Dimnikarji, svetovalne in terapevtske storitve

Dimnikarske storitve bodo dovoljene pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave. Opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti.

Na seznamu izjem so tudi individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane razen alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Dovoljene so tudi druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov bo veljala še naprej.

Ukrepi pri ponujanju blaga in storitev

Pri ponujanju storitev in blaga v zaprtih prostorih je treba zagotoviti 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Foto: EPA

Pri ponujanju storitev in blaga v zaprtih prostorih bo treba zagotoviti 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali pa le eno stranko na cel prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov, so spomnili na vladi. Še naprej je treba upoštevati tudi vsa ostala higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zmanjšanje števila izjem sledi začasni sprostitvi nekaterih protikoronskih ukrepov, in sicer med 15. in 23. decembrom. V tem obdobju so med drugim odprti frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko pa je z naloženo in stalno aktivirano aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom mogoče prehajati tudi meje občine.

Na dopisni seji je vlada danes izdala tudi spremembo odloka, ki določa, da je ob vstopu v zaprt javni prostor še naprej obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Kot so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, so s predlagano spremembo ureditev uskladili s strokovnimi in zakonskimi usmeritvami, ki urejajo promet in uporabo razkužil. Hkrati so veljavnost tega odloka podaljšali do 29. decembra.

Praznične izjeme pri prehajanju mej in druženju

Vlada je poleg zaostorvanja glede ponujanja storitev določila tudi izjeme pri prehajanju občin in regij ter glede zbiranja ljudi, ki jih zapoveduje Odlok o začasni in delni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi.

Med prazničnim časom je vlada tako določila izjeme za namen obiskov. Prehajanje med občinami in regijami za namen obiska je tako dovoljen v obdobju med 24. decembrom od 12. ure in 25. decembrom do 20. ure ter od 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure.

V omenjenem časovnem okviru je dovoljeno tudi zbiranje do šest oseb iz največ dveh gospodinjstev na zasebnih površinah, v to število pa mlajši od 15 let ne štejejo.

Via
STA
Source
RTV MMC
Back to top button