Pristojna ministrstva bodo morala pripraviti načrt glede prevzema obveznosti od občin

Ministrstvo za javno upravo je pozvalo pristojna ministrstva, naj za svoja področja pripravijo natančen načrt prenosa obveznosti, ki bodo po zakonu o finančni razbremenitvi občin s slednjih prešla na državo. Zakon je bil po sprejetju v DZ v torek objavljen v uradnem listu.

O izvajanju zakona so danes razpravljali na zadnji letošnji seji delovne skupine za lokalno samoupravo, ki je tokrat potekala na daljavo, udeležili pa so se je predstavniki vseh treh reprezentativnih združenj občin – Skupnosti občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, bo zakon začel veljati že ta mesec, prenos obveznosti pa bo v nekaterih primerih postopen. Za občine pripravljajo v ponedeljek spletni seminar, na katerem bodo predstavniki ministrstev predstavili načrte prenosa obveznosti za svoja področja in pojasnjevali morebitne nejasnosti v zvezi s tem.

Minister Boštjan Koritnik se je ob tem sodelujočim županjam in županom zahvalil za zelo dobro sodelovanje pri pripravi končnega predloga zakona, ki občinam na letni ravni prinaša več kot 70 milijonov evrov prihrankov.

Seznanil jih je tudi z informacijo o pripravi javnega razpisa za pametna mesta in skupnosti, o poteku medresorskega usklajevanja novele zakona o lokalnih volitvah ter z izhodišči za prenovo zakona o javnem naročanju. Predstavniki reprezentativnih združenj pa so ministra seznanili s pobudo o ureditvi plač županj in županov, so še zapisali na ministrstvu.

Source
STA
Back to top button