Prisotnost otrok v vrtcih danes različna, ponekod precejšnje kadrovsko-organizacijske težave

Ob ponovnem odprtju vseh vrtcev je bila danes prisotnost otrok v vrtcih različna. Povprečno je bila nižja v vrtcih tistih regij, ki so bile do nedavnega črno obarvane, nekaj več je bilo otrok v preostalih. Ob tem predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj opozarja na kadrovske stiske in tudi težave zaradi lažno pozitivnih testov.

V regijah, ki so bile glede na slabšo epidemiološko sliko še prejšnji teden črno obarvane in so bili torej v njih vrtci, razen za nujno varstvo, zaprti, je bila prisotnost otrok v vrtcih danes po do zdaj zbranih podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije okoli 63-odstotna. V ostalih delih države pa je bila prisotnost otrok v vrtcih v povprečju 78-odstotna, je povedala Bogatajeva.

Otroci, ki so se po dolgem času vrnili v vrtce, so bili tega veseli, prav tako starši, nekaj stisk je bilo pri najmlajših otroci, je povedala Bogatajeva, ki je tudi ravnateljica Vrtca Škofja Loka.

Ima pa predsednica skupnosti od vodstev vrtcev informacije, da je ponekod precejšnja kadrovska stiska. Veliko strokovnih delavk in drugih zaposlenih je namreč na bolniški odsotnosti iz razlogov, ki niso povezani s covidom-19, veliko od teh je bilo prej na čakanju na delo. Kar nekaj odsotnosti kadra je povezanih z varstvom otrok, ki obiskujejo 4. in 5. razred osnovnih šol. Vse te manjkajoče zaposlene vrtci nadomeščajo tudi s študenti in zaposlenimi prek javnih del. A ponekod tudi teh ne dobijo več.

Še posebej pa vodstva vrtcev in zaposlene vznemirjajo lažno pozitivni hitri testi na novi koronavirus, saj je teh primerov kar nekaj.

“S takšnim načinom testiranja se v vrtcih ne strinjamo. Če se testiranje izvaja, menimo, da naj se izvaja s korektnimi, zanesljivimi testi. Takšen način pa je za nas nesprejemljiv in je tudi nespoštljiv,” je dejala Bogatajeva. V vrtce in posamezne oddelke prinaša namreč veliko nemira in dodatnih organizacijskih težav, tudi za starše otrok.

V Vrtcu Škofja Loka so danes ob testiranju 117 zaposlenih, kar je približno tri četrtine vseh zaposlenih, hitri testi okužbo pokazali pri desetih zaposlenih. Vse so napotili še na testiranje s PCR testi, rezultati bodo po napovedih znani zvečer, je povedala Bogatajeva.

Starše otrok so obvestili, da jih bodo s podrobnostmi in rezultati seznanili zvečer. Pozitivni test zaposlenega v vrtcu namreč pomeni, da gre v karanteno celotni oddelek otrok, v katerim je potrjeno okužena oseba delala, prav tako gredo v karanteno ostali rizični stiki.

Tudi pri testiranju zaposlenih v vrtcu Pikapolonica, ki deluje v okviru Osnovne šole Cerklje ob Krki, so pri ponedeljkovem hitrem testiranju, ki ga je izvajala ekipa Zdravstvenega doma Brežice, v skupini 16 dopoldne testiranih odkrili sedem pozitivnih. Kot se je izkazalo pri njihovem poznejšem vnovičnem testiranju s PCR testi, pa je šlo za lažen izid.

Vseh v ponedeljek 32 testiranih zaposlenih v tem otroškem vrtcu tako ni bilo okuženih. Ker so za tak izid zvedeli ob približno 22. uri, pa so v vrtcu danes poskrbeli le za nujno varstvo. V sredo bodo že delovali normalno, je za STA povedala ravnateljica Osnovne šole Cerklje ob Krki Maja Matrić.

Cerkljanski vrtec sicer obiskuje nekaj več kot sto otrok, današnje nujno varstvo pa je obiskalo 14 otrok, je dodala.

Direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević je za STA povedal, da so pri testiranju zaposlenih v cerkljanskem vrtcu uporabili teste Shenzhen, ki jim jih je dobavila država.

Source
sta.si
Back to top button