Pričakuje se vložitev nezaupnice. Koliko podpisov bo uspelo zbrati Erjavcu?

Dejanska podpora se bo izkazala na tajnem glasovanju prihodnji teden

Po napovedih bo danes vložen predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Po Erjavčevih napovedih bo podprt s 43 poslanskimi podpis iz vrst strank LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS, a končno število še ni znano.

Predsednik DeSUS-a in verjetni kandidat za novega predsednika vlade Karl Erjavec je po torkovi večurni razpravi s poslanci DeSUS-a sicer sporočil, da ima njihovo podporo in podpise, a se je pozneje izkazalo, da jih še niso prispevali. Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič je za TV Slovenija namreč pojasnil, da so dali soglasje k podpisom, niso pa imeli na mizi celotnega besedila nezaupnice, ampak le tri strani. “Normalno je, da dokler ne preberem dokumenta v celoti, podpisa ni. Očitno je gospod Erjavec to razumel drugače,” je dejal. S poslanci DeSUS-a se bo Erjavec dopoldne sicer še enkrat dobil, predlog nezaupnice pa bodo sredi dneva predstavili na novinarski konferenci.

Koliko poslanskih podpisov bo dejansko pod predlogom nezaupnice vladi Janeza Janše, bo torej znano danes, dejanska podpora morebitni novi vladi pa se bo izkazala na tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade prihodnji teden. To naj bi potekalo na izredni seji DZ-ja sredi prihodnjega tedna. Stranke KUL-a in Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC-ja, čeprav je svet stranke odločil, da Erja

V LMŠ-ju, SD-ju, Levici in SAB-u so prepričani, da bi moral državni zbor predsednika vlade Janeza Janšo razrešiti, ker se vlada po njegovim vodstvom izredno slabo spopada z epidemijo covida-19, ker nenehno krši načela ustavne ureditve in ker je z nepremišljenimi potezami ogrozil zunanjepolitični položaj Slovenije. Foto: BoBo

vca ne bodo podprli. Za izvolitev novega predsednika vlade je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Kot je večkrat ponovil Erjavec, želi potencialna nova vlada delati do konca mandata. “Glavni cilji so predvsem to, da normaliziramo državo, preprečimo ugrabitev zlasti neodvisnih, nadzornih institucij,” je dejal v torek. Prva naloga je sicer spopad z epidemijo. Če nezaupnica ne bo izglasovana, pa bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je v četrtek pojasnil v oddaji Tarča na TV Slovenija.

Napoved vložitve nezaupnice je komentiral tudi predsednik republike Borut Pahor“Vsaka napoved vložitve konstruktivne nezaupnice vedno poveča politično negotovost v državi,” je dejal za Radio Slovenija. Ob tem je poudaril, da se trenutne krizne razmere lahko rešujejo le s stabilno vlado in čim bolj stabilnimi političnimi razmerami. Če so se torej poslanci namenili vložiti to nezaupnico, potem menim, da je prav, da se čim prej o njej tudi odloči,” je dejal in poudaril, da se bo potem mogoče osredotočiti na premagovanje epidemije.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button