Pri Pahorju posvetovanja tudi o novem viceguvernerju

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju potekajo posvetovanja vodij poslanskih skupin o kandidaturah za nekaj položajev, o katerih bo odločal DZ, tudi za viceguvernerja Banke Slovenije. Za to funkcijo so štiri prijave, večina strank pa doslej ne razkriva svojega izbora. Pahor se z vodji poslanskih skupin pogovarja tudi o drugih aktualnih zadevah.

Kot je v izjavi po pogovoru pri predsedniku republike povedal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, sta s predsednikom govorila o imenovanjih, ki so predvidena za julijsko sejo, in sicer o novem ustavnem sodniku in viceguvernerju. Pri slednjem SDS pričakuje še obisk dveh kandidatov, dva sta se že predstavila. Na osnovi pogovorov se bodo odločili glede podpore.

Predlog za novega ustavnega sodnika, in sicer gre za kandidaturo Janeza Kranjca, je že dlje časa na mizi in bo posredovan v odločanje, je povedal Krivec. SDS bo odločitev o podpori sporočila pred glasovanjem.

Krivec in Pahor sta govorila tudi o aktualnih političnih zadevah. Na neformalni ravni sta izmenjala stališča o tem, kaj lahko pomeni kongresna dejavnost konec tedna, predvsem pa, kako ocenjujejo razmere v DeSUS. V soboto bosta namreč potekala kongresa SDS in DeSUS.

Krivec in Pahor sta spregovorila tudi o izjavi SAZU o slovenski spravi. V SDS to podpirajo, je pojasnil Krivec. Pahor je namreč v letos sprejeti izjavi SAZU prepoznal dokument, ki doslej najbolj prepričljivo nagovarja javnost k spravi. Zato jo je v torek, ko so v parku pod Lipo sprave zaznamovali dan krivde, odpuščanja in sprave, tudi slovesno posvojil.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je povedal, da sta s Pahorjem govorila o dveh kadrovskih zadevah. Favorita LMŠ za viceguvernerja Golubović ne razkriva. Pahorju je predstavil njihovo stališče. O kandidatu, ki ga bo predlagal Pahor, se bodo v poslanski skupini odločali takrat.

Edini prijavljeni za zagovornika načela enakosti Miha Lobnik je doslej po ocenah LMŠ delal dobro in korektno, zato ne vidijo razloga, da ne bi prejel še enega mandata. O predlogu za ustavnega sodnika Golubović in Pahor nista govorila.

Pahor je postopek za izbor novega viceguvernerja Banke Slovenije sprožil, ker se bo viceguvernerki Ireni Vodopivec Jean mandat iztekel 6. oktobra. Poleg nje so se za ta položaj prijavili Branko Babič, Mejra Festić in Matjaž Koman.

Zagovorniku načela enakosti Mihi Lobniku se bo mandat iztekel 25. oktobra. Prijavo za to mesto je oddal le Lobnik.

Source
STA
Back to top button