Premier na slovesnosti ob dnevu veteranov vojne 1991 izpostavil pomen osamosvojitve in miru

Predsednik vlade Robert Golob je na slovesnosti ob dnevu veteranov vojne 1991 na Slivni pri Vačah izpostavil, da je osamosvojitev najvišje dejanje v zgodovini naroda, so zapisali v sporočilu za javnost v kabinetu predsednika vlade. Meni, da lahko Slovenija varnost najbolje gradi v EU. “Želim si, da bi miru dali priložnost,” je poudaril.

Premier Robert Golob je na slovesnosti spomnil, da se je proces osamosvajanja Slovenije začel mirno preko civilnih gibanj in intelektualnih pobud, med katerimi je omenil Majniško deklaracijo.

Po njegovih besedah so prve iniciative vplivale na vzpostavitev narodne zaščite, na podlagi katere so osamosvojitev izpeljali z malo žrtvami in na videz enostavno. Golob je pri tem izpostavil pomen temeljitih priprav. “Prav je, da se na to spomnimo vsakokrat, ko si kateri od politikov začne prilaščati zasluge za to narodno dejanje, za dejanje, kjer se nismo ločevali,” je dejal.

Predsednik vlade je poudaril, da je osamosvojitev najvišje dejanje v zgodovini naroda. “Osamosvojitev je bila narodno dejanje, pri čemer je pomembna ljubezen do svojega naroda. Če te ljubezni ne bi čutili, ne bi bilo referendumske odločitve, še manj zmage v osamosvojitveni vojni. Tega ne smemo nikoli pozabiti,” je dejal premier.

V govoru je spomnil tudi, da Slovenija letos praznuje dvajseto obletnico vstopa v Nato in EU. Meni, da lahko Slovenija svojo varnost najbolje gradi v EU. “Želim si, da bi miru dali priložnost,” je še dejal.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever ob dnevu veteranov vojne 1991 praznujeta spomin na 17. maj 1990, ko je bila ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite. Za to so se odločili zaradi premestitve orožja takratne Teritorialne obrambe iz lastnih skladišč v skladišča pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade. Tako so preprečili razorožitev takratne Teritorialne obrambe in vzpostavili obrambne sile novo nastajajoče države Slovenije.

Back to top button